Pressemeddelelse
25. juni 2018
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Plejecenter Bakkegården kan spare op til 133.000 kr. på elregningen

 
 
 
 

Det viser en ny energirapport om elforbruget i plejecentrets køkken, som også giver konkrete anbefalinger til nemme energiforbedringer.

 
 
 
 

Jens Erik Andersen og kollegaerne i Bakkegårdens køkken starter opvaskemaskinen en time senere om morgenen og sparer strøm og penge

 
 
 
 

Ofte er det hvidevarerne og de elektriske køkkenapparater, der trækker meget på det årlige elforbrug. Og det kan faktisk være dyrere at have gamle hvidevarer, der ikke er energivenlige, frem for at købe nye energivenlige hvidevarer.

Det er Bakkegårdens centerleder Helle Wittig blevet klar over, efter at hun har fået elforbruget i køkkenet kigget efter i sømmene.

I en måned har der været opsat energimålere i køkkenet. De første to uger målte centret på elforbruget på ventilationssystem, emhætter, ovne, belysning mv. Det gjorde de også i de sidste to uger, men i den periode var der også opsat en informationsskærm, som viste energiforbruget løbende, så medarbejderne kunne holde øje med forbruget.

- Og der gik virkelig sport i at se, hvor meget vi egentligt kan spare. Det har været en øjenåbner for mange af os. Ofte har det handlet om at bruge en mindre ovn, om at udnytte eftervarmen fra ovnen bedre eller starte opvaskemaskinen en time senere end normalt, siger Helle Wittig.

Rapporten viser at ved at udskifte hårde hvidevarer og ændre adfærdsmønstre kan centret spare 133.000 kr. om året. De helt store energislugere er køleskabet, som er gammelt, og ventilationen. Der er også besparelser at hente ved at mindske standbyforbruget. Det handler om noget så enkelt som at blive bedre til at slukke for apparater, så de ikke står med unødigt standbyforbrug eller ved at installere løsninger, så der bliver slukket for de apparater, personalet ofte glemmer at slukke.

 

Centerlederen har i første omgang besluttet at udskifte køleskabet og fortsat følge de gode råd om energivenlig adfærd. Centret har allerede sparet 9.500 kr. blot på at ændre vaner.

Ifølge rapporten tjener pengene til de nye hvidevarer sig nemt hjem igen. Udover at spare tusindvis af kroner på årlig basis får centret tilskud til de hvidevarer, der skal udskiftes. Samtidig slipper centret for dyr vedligehold af gamle hvidevarer.

 

Energirapporten er udarbejdet af KEN Storkøkken og R&M-El, som energioptimerer køkkener over hele landet.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kontaktinformation

Centerleder på Plejecenter Bakkegården, Helle Wittig, tlf. 21 19 74 43.