Pressemeddelelse
13. juni 2019
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Fra fritureolie til biodiesel

 
 
 
 

Du kender det sikkert. Du har friturestegt pommes frites eller fiskefileter og står tilbage med den fedtede flydende olie. Skal du komme den i en mælkekarton og i beholderen til restaffald, hælde den direkte i den grønne pose, måske skal du hælde den ud i vasken, eller?

 
 
 
 
 
 
 
 

Faktisk er ingen af ovenstående muligheder særlig gode. Din brugte fritureolie kan nemlig genanvendes til miljøvenlig biodiesel, hvis den bliver afleveret på genbrugspladsen.

 

Miljøvenligt brændstof

Biodiesel er en CO2 neutral form for brændstof. Ved at producere biodiesel af brugt fritureolie nedbringer vi klimapåvirkningerne og bidrager til at opnå de mål, der er opsat af EU om at reducere CO2 udledningerne med 20 % i 2020. Biodiesel bliver brugt som et tilsætningsstof til benzin for at gøre benzinen mere miljøvenlig.

 

"Hvis man tænker på, at man kan producere knap 1 liter CO2 neutral biodiesel af 1 liter brugt fritureolie, giver det slet ikke mening ikke at genanvende olien. Oven i det kommer, at det skønnes, at man reducerer udledningen af CO2 med op til 78 % ved at køre på brændstof tilsat biodiesel", siger Yvonne Thagaard Andersen, afdelingsleder, AffaldGenbrug, Teknik & Miljø, Vejle Kommune.

 

Olie er skidt for miljøet

Desværre er der mange, der hælder deres brugte fritureolie i afløbet, fordi de ikke ved, hvad de ellers skal gøre med det. Men det er bestemt ikke en god idé. Olien blander sig med sæberester, og den blanding er et perfekt hjem for mange typer bakterier, ligesom den langsomt fylder dine rør op. Men endnu værre er det, at kombinationen af sæbe og olie er meget skadelig for miljøet. Når det bliver udledt, lægger det sig nemlig som en slags film oven på vandet og skaber en barriere, der afholder vandet fra at blive tilstrækkeligt iltet. Konsekvensen er, at dyrene, der lever i vandet, dør.

 

"Man kan sidestille det at hælde olie i køkkenvasken med at smide affald i naturen. For det første har det direkte indflydelse på vores økosystem og dyrene, for det andet er det spild af gode ressourcer, der kunne bruges igen", slutter Yvonne Thagaard Andersen.

 

Når du aflevere din fritureolie på genbrugspladsen, skal det være i en plastik dunk. Det kan være en brugt dunk fra opvaskemiddel, eddike eller lignende.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kontaktinformation

Yvonne Thagaard Andersen, afdelingsleder, AffaldGenbrug, Teknik & Miljø, Vejle Kommune.
Mail: yvman@vejle.dk, tlf.: 76 81 28 47 og mobil: 29 28 27 45.