Pressemeddelelse
27. november 2019
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Skærmbesøg i hjemmeplejen er en gevinst

 
 
 
 

Hjælp til f.eks. at dosere medicin og måle blodsukker eller vejledning via en skærm er nyt tilbud til ældre i Vejle Kommunes hjemmepleje, og der er blevet taget rigtig godt imod tilbuddet.

 
 
 
 
Skærmbesøg i Vejle Kommunes hjemmepleje

Skærmbesøg i Vejle Kommunes hjemmepleje

 
 
 
 

Skærmbesøg har kun været afprøvet i halvanden måned, men allerede nu, er der nogle klare fordele ved et skærmbesøg frem for et fysisk besøg: - Med skærmbesøg er der ingen trafik og forsinkelser, og det er nemt at få kontakt til borgerne. De er heller ikke bundet til hjemmet som tidligere, men kan modtage skærmbesøg, hvis de f.eks. er på familiebesøg, da skærmen er mobil, siger Malene Birkemose Blæsberg og Karin Mohrsen, begge distriktsledere i hjemmeplejen i Vejle Kommune, om de foreløbige erfaringer.
 

Borgerne sidder klar
- Medarbejderne oplever det også som en fordel, at der er nogle besøg, hvor de ikke først skal ind og have sko og jakke af. De ringer op, og borgerne sidder allerede klar til at tale, og derfor oplever både borgere og personale et stort nærvær i samtalen, siger de to distriktsledere og tilføjer:
 

- Nogle borgere kontaktes også via skærmen om morgenen. De bliver så bedt om at gå i gang med morgenplejen, inden vi kommer lidt senere. Det betyder, at borgerne får mulighed for at klare store dele af morgenplejen i eget tempo. Når hjælperne så kommer, kan de blot hjælpe med strømper, bukser, støttestrømper mv., som borgerne reelt kun har behov for hjælp til. Står hjælperen der under hele seancen, fristes medarbejderne let til at hjælpe med opgaver, borgerne egentlig godt selv kan klare. Det er godt for rehabiliteringen - at kunne mest muligt selv.
 

Og der er også åbenlyse sidegevinster: - Borgerne bruger også skærmen til at kommunikere med deres pårørende. F.eks. har vi en ældre dame, der har en bror i USA, som hun nu har fået bedre kontakt med pga. skærmen. Skærmen er nem at betjene. Der er kun én knap. Det betyder, at flere har taget teknologien til sig og udnytter dens fordele, siger Malene Birkemose Blæsberg.
 

I begge distrikter bruges skærmen nu også som et arbejdsværktøj for medarbejderne: - Hvis en SOSU-hjælper f.eks. opdager et sår hos en borger, ville hjælperen tidligere ringe til en sygeplejerske. Nu bruger hun skærmen i kommunikationen med sygeplejersken, der ved selvsyn kan se såret og vurdere, om det er nødvendig at tilse borgeren, eller om medarbejderen selv kan løse opgaven, fortæller Karin Mohrsen.

 

Ad frivillighedens vej
Så fordelene er mange, er de to distriktsledere enige om. Men de understreger også, at det er vigtigt, at borgerne kan sige fra:

- Beslutningen om skærmbesøg sker i dialog. Vi tager altid udgangspunkt i den enkeltes behov og som et tilbud om at blive en del af den nye digitale verden. De fleste er heldigvis blevet positivt overraskede.

 

Lige nu har ca. 60 af hjemmeplejens borgere i Vejle Kommune en skærm. I første omgang tilbydes skærmbesøg til borgere tilknyttet de to hjemmeplejedistrikter, der dækker Bredsten, Give og Thyregod, fra september 2019 til april 2020. Skærmbesøg bruges primært til at guide borgerne til at drikke, spise eller tage medicin. Samtidig bruges løsningen til tryghedskald og sygeplejeopgaver. Det sker gennem en samtale om, hvordan det går den pågældende dag. Fælles for de fleste skærmbesøg er, at de ikke står alene. Stort set alle er supplement til fysiske besøg. I gennemsnit bliver der foretaget ca. 340 skærmbesøg om ugen i de to distrikter. De var alle tidligere fysiske besøg mellem kl. 7.00 og 23.00.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kontaktinformation

Distriktsleder Karin Mohrsen, tlf. 21 19 75 15.
Distriktsleder Malene Birkemose Blæsberg, tlf. 21 19 71 06.