Pressemeddelelse
4. oktober 2019
 
 
 
 
 
 
 
 
 

De første streger slås til Vejles nye udsigtspunkter

 
 
 
 

Tre arkitektfirmaer skal i efteråret dyste om at tegne tre udsigtspunkter i Vejle kommune.

 
 
 
 

Udsigten ved Hvidbjerg

 

Udsigten ved Nørreskov

 

Udsigten ved Tørskind Grusgrav

 
 
 
 

Tilgængelige udsigtspunkter for flere, i en arkitektur af høj kvalitet, som indpasser sig smukt i de storslåede landskaber. Det er nogle af de krav, tre arkitektfirmaer har fået stillet i konkurrencen om at skabe de tre første i en række unikke udsigtspunkter i Vejle kommune.

De tre arkitektfirmaer er Schønherr, Reiulf Ramstad Architects og EFFEKT arkitekter, som er valgt ud fra deres evner til at aflæse landskaber og skabe smukke og funktionelle arkitektoniske løsninger.

 

Landskabsoplevelser for alle

- Vi er så heldige at bo i en kommune med flotte landskaber til alle sider og i snart sagt alle afskygninger. Jeg ved, at mange vejlensere påskønner at bo omgivet af så mange naturoplevelser næsten i baghaven. Fremtiden tegner til, at der kun bliver endnu flere beboere i kommunen, og her skal vi sikre, at alle fortsat kan nyde godt af naturen og landskabet - uanset om de er friluftsmennesker eller gangbesværerede, siger Karl Erik Lund, formand for Natur- og Miljøudvalget.

 

De tre udvalgte udsigtspunkter er beliggende i Hvidbjerg, Nørreskoven og Tørskind Grusgrav. Alle tre steder er der udsigt til helt særlige landskaber, og det er derfor oplagte steder at fortælle om, hvordan istiden og senere menneskene har formet landskabet.

 

Hvidbjerg, Nørreskoven og Tørskind Grusgrav

Hvidbjerg er kendt for sin store klit, der knejser sig 25 meter over Vejle Fjord, og som blev dannet for 22 mio. år siden. Klitten er ret beset ikke en klit, men i stedet en særlig geologisk formation, der er sjælden på den østjyske kyst.

 

På den nordlige side af Vejle Fjord ligger Nørreskoven, som har de ældste skovbevoksninger i kommunen. Skoven, der stammer fra begyndelsen af 1700-tallet, er en del af de karakteristiske bøgeskove langs Vejle Fjord og er en væsentlig del af Vejle bys identitet.

 

Den tidligere grusgrav i Tørskind er i dag berømt for sin landskabskunst af kunstnerne Jean Clareboudt og Robert Jacobsen. På kanten af grusgraven åbner sig en fantastisk udsigt over Vejle Ådal.

 

Må ikke larme i landskabet

- Landskaberne omkring Vejle Fjord og Vejle Ådal har virkelig format, og de tre steder, vi har valgt, er jo attraktioner i sig selv. Det er derfor utroligt vigtigt, at vi får skabt nogle udsigtspunkter, der falder naturligt ind i omgivelserne og understreger den særlige oplevelse på det enkelte sted. Kravet til arkitekterne er, at de får skabt noget af høj kvalitet, der ikke larmer i landskabet, siger Lisbet Wolters, stadsarkitekt i Teknik & Miljø.

 

De tre arkitektfirmaer får et honorar for deres arbejde, men der er også en præmiesum på 120.000 kr. på højkant. Dommerkomiteen kan præmiere én eller flere vindere, så der for eksempel udpeges forskellige vindere af de forskellige udsigtspunkter.

 

FAKTA

Udsigtspunkterne er de tre første ud af en liste over 15 udsigtspunkter fordelt rundt i kommunen. De tre udvalgte punkter i etape 1 blev valgt på et møde i Natur- og Miljøudvalget i foråret.

  • Konkurrencen går officielt i luften fredag 4. oktober og løber frem til sidst i november, hvor de tre arkitektfirmaer hver især skal præsentere deres forslag for en dommerkomité. Vinderen - eller vinderne - forventes at blive offentliggjort senest 13. januar 2020.
  • Dommerkomiteen består af repræsentanter for Natur- og Miljøudvalget, Teknik & Miljø, Vejle Kunstmuseum, Naturstyrelsen og bestyrelsen for Vejle Ådal - Vejle Fjord.
  • For at de tre udsigtspunkter i sidste ende kan realiseres, forudsætter det, at der er opbakning blandt kommunens borgere og organisationer samt, at projektet kan godkendes af en række myndigheder. Endelig afhænger realiseringen af, at der kan rejses fondsmidler til at finansiere anlæg af de enkelte udsigtspunkter.
 

Vedhæftede filer

Udsigtspunkter oversigtskort med liste.pdf
 
 
 
 
 
 
Kontaktinformation

Karl Erik Lund, formand for Natur- og Miljøudvalget, tlf. 21 54 83 37

Lisbet Wolters, stadsarkitekt i Teknik & Miljø, tlf. 20 33 94 68