Pressemeddelelse
26. august 2020
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Der bliver samlet skrald til lands og til vands

 
 
 
 

Hold Danmark Rent har sammen med Vejle Kommune igen i år sat gang i affaldsindsamling i kommunen, og for første gang er den lokale kajakklub i Vejle Å med til at indsamle henkastet affald i regi Hold Danmark Rent.

 
 
 
 

Kajakroere rundt om i landet har meldt sig under Hold Danmark Rents fane for at hjælpe med at holde åerne rene for plast og andet affald. Fredag 28. august er det Vejle Å Kajakklub, der roer ud i den miljøvenlige tjeneste.

 
 
 
 

Cigaretskodder, tomme sodavands- og øldåser og vildfarne plastikposer. Desværre ikke et sjældent syn i hverken det danske bybillede eller ude i naturen.

Men en gang om året sender Hold Danmark Rent i samarbejde med en række kommuner - heriblandt Vejle Kommune - et godt dusin friske indsamlingshold ud med tænger, handsker og affaldssække, så vi kan få ryddet naturen op.

Også i år, hvor 15 hold i Vejle kommune har meldt sig som frivillige affaldsjægere.

 

- Affald i naturen er et stort problem, som vi bruger rigtig mange ressourcer på at få indsamlet. Derfor er vi meget taknemmelige for den indsats, de frivillige hold gør for at hjælpe med at holde vores smukke natur ren, siger Karl Erik Lund, formand for Natur- og Miljøudvalget.

 

Vil hjælpe dyrelivet

Som noget helt nyt hos Hold Danmark Rent er indsatsen også stået til vands. 28. august glider kajakroere fra Vejle Å Kajakklub således ud på Vejle Å fra Bryggen med kurs mod molen i Vejle Havn bevæbnet med gribetænger og affaldssække. De har taget turen før og ved, hvad der venter dem.

 

- Vejle Å skærer jo gennem byen, og der kommer rigtigt meget affald ind den vej fra. Det er både skidt for dyrelivet og træls for os roere, så vi vil gerne være med til at gøre noget godt for miljøet og dyrelivet og samtidig få en god dag sammen i klubben, siger Victor Bjerregaard fra Vejle Å Kajakklub.

 

Erfaringerne fra de første kajakklubber rundt om i landet er, at der ligger rigtigt meget affald i form af plastikflasker, plastikposer, ispapir og blød plast og venter på gribetængerne. I Suså Kommune, der havde landets første kajakroende affaldsindsamlere på vandet, fik ni roere tidligere på sommeren otte sække affald med sig fra åens bredder.

 

Cigaretskodder og mundbind

Også på landjorden er alle ruter i Vejle Kommune revet væk, og et par af klubberne har allerede været ude med tængerne.

For en af klubberne, Vinding Sportsforening, var der en positiv overraskelse. Ruten omkring Klausholm var nemlig meget mere ren, end foreningen havde forventet.

 

- Næste år må I altså godt finde en rute med lidt mere affald, lyder opfordringen fra sportsforeningen i Vinding.

 

Skibet IF manglede ikke affald på deres tur i Fuglsang området. Tværtimod stødte de på rigtigt mange cigaretskodder. Men det afskrækker ikke de 15 fodbolddrenge og fire medhjælpende voksne, der alle melder sig klar igen til næste år.

Også 18 indsamlere fra Sommerfuglebevægelsen var lige inden sommerferien på affaldsindsamling i Brejning og stødte på et stykke affald, der vakte forundring.

 

- Det mest mærkelige stykke affald var mundbindet. Underligt, at folk passer på sig selv, men ikke på naturen, lyder det fra foreningen.

 

Sidste frist for affaldsindsamling for de tilmeldte hold i regi Hold Danmark Rent er 30. oktober.

 

FAKTA

  • Der er 20 store åer og vandløb. Ud af dem har Hold Danmark Rent udvalgt særlige strækninger på 14 forskellige åer, der i samarbejde med Dansk Kano & Kajak Forbund og med støtte af Miljøstyrelsens Strandoprydningspulje samles affald ind på.
  • Hold Danmark Rent arrangerer affaldsindsamling en gang om året, og Vejle Kommune er også i år en del af indsamling. Her samler frivillige foreninger affald ind på i alt 15 ruter fordelt over hele kommunen.
  • Indsamlingen i Hold Danmark Rent regi arrangeres i samarbejde med Grønt Forum, Vej & Park og Materielgården under Vejle Kommunes Teknik & Miljø.
  • Vidste du, at det tager naturen 1 mio. år at nedbryde glas og glasflasker? Nedbrydningstiden for plastikposer og aluminiumsdåser er 500 år, og naturen bruger 12 år på at nedbryde et cigaretskod.
  • Læs mere om affaldsindsamlingen på www.rennatur.org
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kontaktinformation

Karl Erik Lund, formand for Natur- og Miljøudvalget, tlf.: 21 54 83 37

Dana Laura Cernat, Grønt Forum, Projektudvikling, dalce@vejle.dk, tlf.: 21 34 04 53