Pressemeddelelse
5. november 2019
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Få målt din lungefunktion på Lungedagen

 
 
 
 

Har du haft hoste gennem længere tid? Eller bøvler du med åndenød? Så kig forbi onsdag den 20. november i Føtex ved Havnen i Vejle. Fra kl. 9.30 - 15.00 står medarbejdere fra Vejle Sygehus og Vejle Kommune klar til at måle din lungefunktion og tage en snak om forebyggelse.

 
 
 
 
 
 
 
 

I Danmark regner man med, at omkring 320.000 danskere lider af den alvorlige lungesygdom KOL. Kun halvdelen ved det selv. Vejle Kommune sætter derfor fokus på sygdommen i forbindelse med den nationale Lungedag:

 

"Nogle af symptomerne på lungesygdommen KOL kan virke harmløse, fx kan åndenød hurtig tolkes som dårlig kondition. Specielt hvis du er ryger. Derfor kommer mange først til lægen, når op mod halvdelen af deres lungefunktion er væk. Det er rigtig ærgerligt. For lungesygdommen KOL kan bremses, hvis du kommer i den rette behandling", siger sygeplejerske Camilla Storgaard fra Vejle Kommunes Sundhedskurser.

 

Røg og støv er noget møg

Vejle Kommune har to formål med at deltage på dagen:

 

"Dels er en lungefunktionsmåling i Føtex mere uforpligtende end at bestille en tid ved lægen. Det gør det nemmere for nogle at få målt lungefunktion. Dels giver dagen en mulighed for at fortælle, hvor vigtigt det er at få testet din lungefunktion med jævne mellemrum, hvis du er over 35 år, ryger eller har røget. Eller har arbejdet i støv, dampe og lignende. Også selvom du ikke har symptomer," fortæller Camilla Storgaard.


Sidste år fik 160 antal borgere en lungefunktionsmåling på lungedagen. En ud af 5 borgere viste tegn på, at der var behov for et besøg hos lægen.


Rygestoptilbud og hold for KOL-borgere

På Lungedagen kan du også få mere at vide om Vejle Kommunes gratis rygestoptilbud og rygestopmedicin. Har du lungesygdommen KOL, kan du få mere at vide om mulighederne for at få træning, viden og redskaber til at tackle sygdommen. Både hos Vejle Kommunes KOL-team og Idræt i Dagtimerne, der har træning for KOL-borgere.

Det tager kun 5 minutter at få målt din lungefunktion. Du møder bare op. Der kan dog være kø. Har du ikke tid til at få en lungefunktionsmåling på Lungedagen, kan du altid få taget en test hos din læge.

På Lungeforeningens hjemmeside under www.lunge.dk/lungedag findes tid og sted for alle aktiviteter i Danmark på Lungedagen.

 

 

Fakta om KOL

  • KOL er en forkortelse for Kronisk Obstruktiv Lungesygdom. Det er en sygdom, hvor luftvejene forsnævres, og lungevævet bliver nedbrudt efterhånden, som sygdommen forværres.
     
  • Både mænd og kvinder rammes af KOL. I Danmark anslås det at ca. 320.000 har KOL, men kun ca. halvdelen ved det selv. KOL er én af de hyppigste dødsårsager i Danmark, og i gennemsnit dør 10 mennesker på grund af KOL hver dag.
     
  • KOL kan ikke helbredes, når man først har sygdommen. Men man kan mindske mange af sygdommens symptomer og følger ved at holde op med at ryge, tage inhalationsmedicin og være fysisk aktiv. Jo før man opdager KOL og bremser faldet i lungefunktion, jo bedre. Tabt lungefunktion kan nemlig ikke genvindes.
     

På både www.pustliv.dk og www.sundhed.dk kan man finde generelle informationer om sygdommen, dens symptomer, behandlingsformer og forebyggelse.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kontaktinformation

Camilla Storgaard Sygeplejerske, Sundhedscenter Vejle, tlf. 24 92 88 66, cajjo@vejle.dk
(Camilla har undervisning, men tjekker jævnligt sin telefon).