Katrine deler sin rødvinsplettede barndom

 
 
 
 

Katrine Quorning fra Bredballe bryder med tabuer i DR's podcast, En rødvinsplettet barndom. Hun er aktuel med et gratis foredrag på Vejle Bibliotek tirsdag den 30. august kl. 19, hvor du også kan høre mere om Center for Socialt Arbejdes tilbud til unge i Vejle, der vokser op i en familie med misbrug.

 
 
 
 
Katrine Quorning fra DR’s podcast En rødvinsplettet barndom.jpg
 
 
 
 

Udefra ser alt fint ud. Katrine Quorning kommer fra en kernefamilie med far, mor og to søskende. Hun uddanner sig til gymnasielærer, får sit drømmejob, kæreste og barn. Men så sker der noget. Katrine Quorning begynder at ryste, svede og kaste op, når hun skal undervise og bliver sygemeldt med stress.

Det går langsomt op for Katrine Quorning, at der er en sammenhæng til familiens hemmelighed:

"Når man er barn af en alkoholiker, er man konstant i en stresstilstand. Hvad finder hun på nu? Er hun fuld? Er hun ikke fuld? Det bunder i ikke at have fået styr på at sætte grænser, lytte til sine egne behov og få hjælp. Men vi taler ikke om det. Vi kalder det ikke ved rette navn. Vi tør ikke sige noget om det. Og vi er på ingen måde klar over, hvor store konsekvenser det her har. Personligt, men også samfundsmæssigt," siger Katrine Quorning.

Ifølge Sundhedsstyrelsen er der statistisk set to elever i hver klasse, der har forældre, som drikker for meget. 

 

Derfor skal vi tale om "det"

Katrine Quorning har altid været en pleaser - den dygtige elev og senere den dygtige kollega. Fra barn var hun vant til at tage ansvar for sin mor og stemningen i hjemmet - et antennebarn, der registrerer alle følelser i et rum og navigerer efter det.

Da hendes mor forsøgte at begå selvmord, flød bægeret over og hun blev sygemeldt med stress. Og selvom det var grænseoverskridende at bryde familiehemmeligheden, vidste Katrine, at det var nødvendigt - for hendes egen og andres skyld:
 

"Jeg er langt fra den eneste, der har fået en sygemelding pga. stress, angst eller et misbrug, der i virkeligheden handler om, at jeg er barn af en alkoholiker. Et efterslæb af noget, jeg skulle have haft hjælp til for lang tid siden. Men når vi ikke kalder det ved sit rette navn, kan vi ikke se, hvor stort problemet er. Det er derfor vi skal tale om det," siger Katrine Quorning og forsætter:

"Tænk, hvis der var sat ord på min mors alkoholproblemer før, så hele familien havde fået hjælp. Min mors misbrug kom snigende og voksede sig stort over en længere årrække. I begyndelsen var det måske nogle aftener i ugen, hvor hun var sløret, og sommerferier, hvor der var mulighed for at give den mere gas. Hun passede sit arbejde og fik os ud af døren osv. i en lang årrække, inden det eskalerede."
 

Katrine Quornings foredrag den 30. august kl. 19 er gratis. Du kan desuden høre Center for Socialt Arbejde (CESA), der har gratis gruppeforløb for  unge mellem, der er vokset op i et hjem med misbrug af enten alkohol eller stoffer og et Flytte hjemmefra-kursus. Se mere om CESAS tilbud på www.vejle.ungeuniverset.dk. Det er CESA og Vejle Kommune, der står for arrangementet.

FAKTABOKS

  • Statistisk set er der to elever i hver klasse, som har forældre, som drikker.
  • Du kan tilmelde dig foredraget ved at sende en SMS til 51 85 44 94 eller sende en mail til mt@cesa.dk. Skriv navn, alder og telefonnummer, når du tilmelder dig.
  • Du kan høre DR's podcast, En rødvinsplettet barndom på https://www.dr.dk/lyd/p1/en-roedvinsplettet-barndom.



MERE OM KATRINE QUORNING
Katrine har udgivet bøger i børnehøjde, holder jævnligt foredrag på ungdomsuddannelserne og står bag Instagram-profilen @flaskeboern, hvor hun har knap 10.000 følgere - med tegninger og ord giver Katrine indsigt i, hvordan hun oplever at være barn af en alkoholiker.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kontaktinformation

 

Rikke Holme, souschef og projektleder i CESA, tlf. 61 16 39 52, rh@cesa.dk

Katrine Quorning, foredragsholder, tlf. 26 65 76 03, kontakt@katrinequorning.dk