Klima og byudvikling er centrum for fælles studietur

 
 
 
 

Amsterdam og Bremerhaven har flere fællestræk med Vejle: Udfordringer med vand, bæredygtig udvikling og et havneområde i udvikling.

 
 
 
 
 
 
 
 

Begge byer er målet for den fælles studietur, som Klima-, Natur- og Miljøudvalget, Teknisk Udvalg og Udvalget for Lokalsamfund og Nærdemokrati tager på i slutningen af maj.

 

Flere og flere opgaver i kommunen skal løses på tværs af fagområder og i stigende grad, når det gælder klimaarbejde, mobilitet og byudvikling. Teknisk udvalg, Klima-, Natur- og Miljøudvalget og Udvalget for Lokalsamfund og Nærdemokrati har derfor ønsket at tage på en fælles studietur, hvor de i fællesskab har mulighed for at indhente viden og inspiration på tværs af udvalgenes arbejdsområder.


Amsterdam, Nijmegen og ZwollenBiodiversitet, vandhåndtering, byudvikling af gamle havnearealer og oplevelsesattraktioner. Det er blot nogle af de områder, som hollandske Amsterdam, Nijmegen og Zwollen samt tyske Bremerhaven ved floden Weser gennem årene har arbejdet med at integrere.

Byerne er målet for en fælles studietur, som Klima-, Natur- og Miljøudvalget, Teknisk Udvalg og Udvalget for Lokalsamfund og Nærdemokrati tager på i slutningen af måneden.

Formålet for turen er at hente viden og samle inspiration på tværs af udvalgenes arbejdsområder. Særligt arbejdet med klima, mobilitet og byudvikling er centralt for studieturen.

 

Vores by i morgen

Første stop på udvalgenes tre dage lange tur er Amsterdam. Hollands hovedstad byder på spændende arkitektur og solid erfaring med at forberede byen og dens borgere på klimaforandringerne. Bl.a. ved at udfase naturgas, installere solpaner og inkorporere naturen i de offentlige byrum.

Under titlen "Vores by i morgen" har Amsterdams Borgmesterkollegie samlet en række planer i en handlingsplan, som skal føre til en mere bæredygtig udvikling af byen. Fx skal hver femte bolig opføres i træ.

 

Samarbejdspartner fra EU-projektet CATCH

Udvalgene besøger på dag to de to hollandske byer Nijmegen, der blev kåret som Europæisk Grønne Hovedstad i 2018, og Zwolle, som ligger i provinsen Overijssel.

Zwolle minder på mange måder om Vejle, og de to byer har da også arbejdet sammen i EU-projektet CATCH, hvor der er udvekslet viden og erfaringer. Bl.a. har repræsentanter fra Zwolle besøgt bl.a. Green Tech Center, AI House og Økolariet i Vejle.

Den hollandske by arbejder selv med at give mere plads til vand i både det offentlige og private rum, som skal fungere som en "super svamp", for at gøre hovedinfrastrukturen resilient over for fremtidens klima.

 

Klimahaus i Bremerhaven

På turens sidste dag er kursen sat mod Bremerhaven, den nordvesttyske by, der ligger ved floden Weser, der løber ud i Nordsøen.

Bremerhaven har gennem de seneste år arbejdet med at skabe nye oplevelsesattraktioner på deres havneområde. Herudover gør Bremerhaven sig bemærket med sit Klimahaus, som er et videns- og oplevelsescenter a la Økolariet, blot placeret på havneområdet.

Sidst på tredjedagen vender udvalgene med bus retur til Vejle.

 

Fakta:

  • Klima-, Natur- og Miljøudvalget, Teknisk Udvalg og Udvalget for Lokalsamfund og Nærdemokrati tager på fælles studietur til Holland og Nordvesttyskland i slutningen af maj.
  • Der flyves til Amsterdam og køres retur til Vejle i bus.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kontaktinformation