Pressemeddelelse
17. september 2018
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kom ud af boblen og ret opmærksomheden på trafikken

 
 
 
 

Hver femte bilist sidder ofte eller meget ofte i egne tanker bag rattet. Men fokus skal nu tilbage på trafikken. Det skal en kampagne, som Vejle Kommune deltager i, gøre bilisterne opmærksomme på. 

 
 
 
 
 
 
 
 

Hvad skal vi dog spise i aften? Hov, var det en sms?

 

Uopmærksomhed er hvert år skyld i mange alvorlige trafikulykker, der koster liv. Og mobiltelefonen er blandt andet en af de syndere, der stjæler vores opmærksomhed. Sidste år sigtede politiet flere end 19.000 trafikanter for at tale i håndholdt mobiltelefon. Men der er mange andre ting, der får os til at glemme trafikken, selvom vi befinder os lige midt i den.

 

For at få flere til at være opmærksomme i trafikken vil Vejle Kommune i samarbejde med 67 andre kommuner, Rådet for Sikker Trafik samt Forsikring & Pension nu gennemføre kampagnen "Kør bil, når du kører bil - kom ud af din boble".

 

- Vi arbejder målrettet med at nedbringe antallet af alvorlige ulykker i trafikken, og vi ved, at netop manglende opmærksomhed er én af årsagerne til disse ulykker. Vi har et mål om, at trafikanterne bliver bedre til at passe på hinanden og vise hensyn, så vi alle kan føle os mere sikre i trafikken. Derfor bakker vi op om kampagnen, siger Camilla Mølgaard, projektleder i Vejle Kommune.

 

Kampagnen "Kør bil, når du kører bil - kom ud af din boble" kan ses på plakater på kommunens parkeringspladser, på sociale medier og i biografer og tv.

 

Mobilen ikke eneste synder
Budskabet i kampagnen er, at det ikke kun er mobilen, papirer eller GPS´en, der kan tage vores opmærksomhed fra trafikken. Uopmærksomhed kan også skyldes, at man sidder i egne tanker, er mentalt træt eller stresset.

 

I en ny undersøgelse, som Epinion har gennemført for Rådet for Sikker Trafik og Forsikring & Pension, siger næsten hver femte bilist (18%), at de ofte eller meget ofte sidder i egne tanker, når de kører i trafikken. Seks procent af de adspurgte siger desuden, at de ofte eller meget ofte er trætte eller stressede.

 

Hvis man er mentalt fraværende, kan det betyde, at man reagerer markant langsommere i en kritisk situation.

 

- Mange har formentlig oplevet, at de har kørt flere kilometer, uden at de egentlig kan huske, hvad der er sket. Det er udtryk for, at de har været mentalt fraværende, og det øger risikoen for ulykker, hvis vi ikke har vores fulde opmærksomhed på trafikken omkring os, siger Lisbeth Sahl, seniorprojektleder i Rådet for Sikker Trafik.

 

Politi vil stoppe uopmærksomme bilister
Som opbakning til kampagnen sætter politiet ind med kontrol af uopmærksomme trafikanter fra den 17.-23. september. Det kan være trafikanter, der læser sms, kigger på iPad eller i papirer, taster på deres GPS eller taler i håndholdt mobil, mens de kører bil.

 

I 2017 sigtede politikredsene flere end 19.000 trafikanter (bil, varevogn, lastbil, bus, knallert og cykel) for at tale i håndholdt, mens de kørte på vejene. Sydøstjyllands kreds står for 1.788 af disse (kilde: Rigspolitiets Nationale Færdselscenter).

 

Fakta: Ny undersøgelse: Så mange sidder i egne tanker bag rattet:

  • 18 % af bilisterne sidder ofte eller meget ofte i egne tanker, mens de kører i trafikken.
  • 42 % siger, at de engang imellem sidder i egne tanker.
  • 6 % siger, at de ofte eller meget ofte er trætte eller stressede, når de kører i trafikken.

(Kilde: Interviewundersøgelse blandt 1.110 bilister, som Epinion har gennemført for Rådet for Sikker Trafik og Forsikring & Pension, 2018).

 

Kør bil, når du kører bil
Se kampagnen her: https://www.sikkertrafik.dk/kampagner/koer-bil-naar-du-koerer-bil

Få de gode råd her: https://www.sikkertrafik.dk/kampagner/koer-bil-naar-du-koerer-bil?id=15649#15649

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kontaktinformation
  • Camilla Mølgaard, projektleder, Vejle Kommune: 76 81 23 12
  • Lisbeth Sahl, seniorprojektleder, Rådet for Sikker Trafik: 42427027