Vejle Bibliotekerne styrker tilgængeligheden med Solsikken

 
 
 
 

For at sikre inklusion og tilgængelighed for brugere med usynlige handicap træder Vejle Bibliotekerne nu ind i Solsikkeprogrammet.

 
 
 
 
FINAL FINAL Medieoversigt Hidden Disabilities Nordic_beskaret.jpg

Vejle Bibliotekerne er trådt ind i Solsikkeprogrammet.

 
 
 
 

For personer med usynlige handicap, for eksempel hjerneskade, ADHD, angst, Tourette syndrom, epilepsi, eller PTSD kan det være svært og stressende at navigere i ukendte omgivelser og blandt ukendte mennesker. Det kan være svært at bede om hjælp, og det kan også være svært for medarbejdere at vide, om det er okay at tilbyde hjælp.

 

Disse udfordringer vil Vejle Bibliotekerne nu sætte fokus på som led i det løbende arbejde med at sikre et bibliotek, som er tilgængeligt for alle. Som et af de første biblioteker i landet træder biblioteket derfor ind i Solsikkeprogrammet, der blandt andre også tæller alle større danske lufthavne, LEGO House, Lalandia, Movia, Legoland, Givskud Zoo og Tivoli.

 

Bibliotekets medarbejdere bliver trænet gennem Solsikkeprogrammet, så de ved, hvad et usynligt handicap er, hvad Solsikken betyder, og hvordan de bedst møder en person, der har valgt at gøre sit usynlige handicap synligt ved at bære Solsikken.

Formålet med solsikkesnoren er, at man kan vælge at gøre sit handicap synligt i de situationer, hvor der kan være brug for det, og hvor det er svært eller umuligt at forklare sig. Solsikken giver ingen særlige fordele, men fungerer som en dialogskaber, der viser at personen kan have behov for ekstra hensyn.

 

"Vi er allerede godt øvede i at tage imod alle slags borgere på bibliotekerne i Vejle Kommune. Med Solsikkeprogrammet bygger vi oven på den erfaring. Vi gør det mere synligt og derfor lettere for både brugerne og os selv at sørge for den bedst mulige oplevelse hos os; uanset skjulte handicap eller særlige behov", siger afdelingsleder Morten Rønnelund, Vejle Bibliotekerne

 

Hos Videnscenter om Handicap er man glade for, at også Vejle Bibliotekerne tager Solsikken til sig:

 

"Det vil gøre en kæmpe forskel i mange menneskers liv, at de føler sig velkomne hos Vejle Bibliotekerne på trods af udfordringer, der måske kan gøre det svært at finde de materialer, man søger, eller at overskue låneprocessen. For mange mennesker med usynlige handicap er det at benytte kulturtilbud som biblioteker ikke altid så ligetil. Det er derfor en stor fordel, at man nu kan signalere til medarbejdere og øvrige brugere, at der kan være behov for ekstra tid, tålmodighed eller hjælp. Det skaber tryghed og vil gøre, at flere føler sig velkomne. Det ville være fantastisk at få flere biblioteker med på ideen," fortæller centerchef i Videnscenter om Handicap, Dorte Nørregaard.

 

Det er frivilligt, om man vil bære Solsikkesnoren. Solsikkesnoren kan købes på solsikkeprogrammet.dk og vil også kunne hentes på bibliotekerne i Vejle Kommune så længe lager haves.

 

 
 
 

Vedhæftede filer

FINAL FINAL Medieoversigt Hidden Disabilities Nordic.jpg
FINAL FINAL Medieoversigt Hidden Disabilities Nordic_fritlagt.png
 
 
 
 

For yderligere oplysninger kontakt:

Afdelingsleder Morten Rønnelund, Vejle Bibliotekerne, Willy Sørensens Plads 1, 7100 Vejle
Telefon: 40 42 90 14 . E-mail: morro@vejlebib.dk.

 

 

 
 
 
 
 
 

VEJLE BIBLIOTEKERNE

Willy Sørensens Plads 1 - 7100 Vejle - tlf 76 81 32 00 - vejlebib@vejlebib.dk