Pressemeddelelse
5. februar 2019
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Gratis foredrag om hjernetræthed

 
 
 
 

Hør Kenneth Kinastowski's levende og ærlige foredrag tirsdag den 12. marts kl. 18.30 i Hjerneugen. Et foredrag om at få en hjerneskade, at finde gnisten igen og ikke mindst at tackle hjernetræthed. Det sker i Sundhedshus Vejle i Hjerneugen, hvor der også sker en lang række andre aktiviteter. Arrangementet er gratis og åbent for alle. Så kom i god tid, hvis du vil være sikker på at få en plads.

 
 
 
 
 
 
 
 

Pludselig lå Kenneth Kinastowski på sygehus og anede ikke, hvad der skete omkring ham. Kenneth var 34 år, da han fik en hjernebetændelse, som resulterede i en hjerneskade. Det blev starten på en lang følelsesrække: Der var vreden over, at han var ramt af sygdom, frustrationerne over at andre tog beslutninger for ham, følelsen af at være uduelig, fordi han ikke kunne overskue noget og tage initiativ. Samtidig var han træt:
 

"Jeg var så umådelig træt og kunne ikke tænke tre tanker uden at sove flere timer på det," forklarer Kenneth Kinastowski, der var mentor og boede sammen med sin kone og to børn, da han fik en hjerneskade.

I dag, otte år senere, får Kenneth førtidspension og arbejder bl.a. som frivillig kommunikationsmedarbejder hos Hjerneskadeforeningen. Der har været mange bump på vejen, før han accepterede hjerneskaden, fandt gnisten igen og tog hul på et nyt kapitel i hans liv. En af de vigtigste skridt på vejen har været at tackle skadens usynlige følgesvend: Hjernetræthed.

Lærte at tackle hjernetrætheden

Trætheden varierer, og det kan være svært for både en selv og andre at forstå, at man den ene dag kan klare meget, og den næste dag ingenting.
 

"Mange af os, der har haft en skade i hjernen, døjer med hjernetræthed, der kan være svær at forstå for andre. Men det er lige som et batteri, der ikke fungerer. Jeg har fx kun 60 procent energi på mit batteri, hvor andre starter på 100 procent. Hvis jeg ikke passer på, kan mit batteri pludselig være fuldstændig fladt for energi i flere dage," siger Kenneth Kinastowski og fortsætter:
 

"Struktur er vigtigt. Af bitter erfaring har jeg lært, at et ensartet liv med struktur og planlægning, giver mig mere energi. Det er fx vigtigt at overholde sovetider, for det betyder, at man indimellem kan slippe sovetiderne, når man er ude i festligt lag og fortsætte til natten bliver morgen. Man skal hele tiden holde en gulerod foran sig."
 

Man kan ikke kurere hjernetræthed, men man kan lære at leve med den og få mest muligt ud af sit "batteri." Måske oven i købet forbedre det. I Hjerneugen kan du få inspiration til at komme videre med livet efter en hjerneskade, når Kenneth og andre foredragsholdere holder oplæg i Sundhedshus Vejle den 12. marts.

Se hele programmet for temadagen på www.vejle.dk/hjerneuge.
 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kontaktinformation

Henriette Lund Kristensen, hjerneskadekoordinator, Sundhedscenter Vejle, mobil: 29 36 30 42, e-mail: henlk@vejle.dk (Henriette har undervisning indimellem, men tjekker jævnligt sin telefon)

Kenneth Kinastowski, mobil 28 12 5818, kinastowski@me.com