Pressemeddelelse
22. juni 2020
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Vær med til at forhindre promiller bag rattet

 
 
 
 

Alt for mange mennesker kører bil med for høj promille i blodet om sommeren. Hver femte dødsulykke i trafikken skyldes alkohol. Nu minder Vejle Kommune, Rådet for Sikker Trafik og politiet alle om at lade bilen stå, når de har drukket alkohol - og opfordrer os til at tage ansvar for hinanden.

 
 
 
 
 
 
 
 

I de kommende uger vil en meget stor del af danskerne holde ferie i Danmark. Ferie er for mange lig med sociale sammenkomster, grillmiddage, strandture og havefester - ofte med følgeskab af kolde øl, drinks eller et par gode flasker vin.

 

Hiv fat i din berusede ven
Sommerens festligheder gør det derfor aktuelt atter at minde om, at hvis man har drukket alkohol, så bør man lade bilen stå. Det gør kampagnen "Der er mange måder at stoppe spritkørsel på. Hvad er din?". Og her er det ikke blot chaufføren alene, der er fokus på:

 

- Det handler selvfølgelig først og fremmest om, at du selv skal tænke dig om, inden du sætter glasset for munden og kører hjem efter en fest. Men vi vil gerne minde om, at vi alle har et ansvar for at gribe ind, når vi ser en fuld ven finde bilnøglerne frem. I Vejle Kommunes trafiksikkerhedsplan har vi fokus på spritkørsel. Vi ser et fald over de seneste år, men antallet af ulykker skal endnu længere ned. Det har vi alle et ansvar for, og det skal kampagnen medvirke til, siger Camilla Mølgaard, projektleder i Teknik & Miljø, Vejle Kommune.

 

Sidste sommer sigtede politiet 864 personer for spritkørsel i løbet af fem ugers kontrol i juni og juli. Alene i Sydøstjyllands politikreds blev 72 personer sigtet for spritkørsel i perioden.

Denne sommer sætter politiet også ind med kontrol sideløbende med kampagnen, der skydes i gang i uge 26.


For mange tager chancen
Inden for det seneste år har 5 % af kvinderne og 11 % af mændene kørt bil, selv om de var i tvivl om deres promille. Det viser en undersøgelse fra Rådet for Sikker Trafik og TrygFonden blandt 4.519 personer.

 

Formålet med årets kampagne er derfor at minde folk om, at de kan være med til at forhindre spritkørsel ved at spørge deres gæster, hvordan de kommer hjem efter festen.

 

- Alt for mange bilister tager chancen og kører, selv om de er i tvivl om deres promille. Det er hamrende farligt, og det er derfor vigtigt, at omgivelserne også hjælper med til at forhindre, at det sker. Så før du serverer vin, øl eller drinks for dine gæster, så spørg dem lige, hvordan de kommer hjem. Det tvinger dem til at tage stilling til, om de skal drikke eller køre, siger Michelle Laviolette, seniorprojektleder i Rådet for Sikker Trafik.

 

Se spritkampagnen "Der er mange måder at stoppe spritkørsel på. Hvad er din?": https://www.sikkertrafik.dk/kampagner/stop-spritkoersel

 

Læs mere om Vejle Kommunes arbejde med trafiksikkerhed:
www.vejle.dk/trafiksikkerhed

 

Gode råd: Stop altid en fuld ven, der vil sætte sig bag rattet
Det kan måske føles svært at overtale en anden til at lade bilen stå. Især hvis du ikke er sikker på, hvor meget han eller hun egentlig har drukket. Men husk på, at hver gang du forhindrer en anden i at blive spritbilist, gør du vedkommende en stor tjeneste. Her får du syv gode råd:

 

  • Fortæl ham/hende, at du har det skidt med, at han/hun kører
  • Forsøg at tale ham/hende fra at køre og tag evt. bilnøglerne
  • Allier dig med andre, så I er flere, der kan støtte hinanden
  • Ring efter en taxa og lån evt. ham/hende penge til taxaen
  • Tilbyd overnatning
  • Giv et lift, hvis du ikke selv har drukket
  • Hvis han/hun alligevel kører: Ring til politiet på 114
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kontaktinformation
  • Camilla Mølgaard, projektleder, Vejle Kommune: telefon: 40 28 21 10
  • Michelle Laviolette, seniorprojektleder, Rådet for Sikker Trafik: 24 96 11 44.