Vejles Skoletandpleje fylder 100 år

 
 
 
 

Jubilæet 1. september fejres bl.a. med en både sjov, inspirerende og tankevækkende udstilling i Sundhedshuset om Tandplejens historie.

 
 
 
 
n6098-005.jpg
 
 
 
 

Der var en gang, hvor alle havde dårlige tænder, og hvor det var helt naturligt at gå rundt med tandpine. Der var ingen tandlæge, man kunne ringe til, og der var slet ingen børnetandpleje.
 

I dag har Vejle Kommune Danmarks største klinik for børne- og ungetandpleje i moderene lokaler i Sundhedshuset. Og langt de fleste børn vokser op til et liv med få eller nul huller og faste besøg hos tandlægen.
 

Onsdag 1. september kan Vejle Kommunale Tandpleje fejre 100 års jubilæum.
 

Fik bare tænderne trukket ud
I midten af 1800-tallet kunne vejlenserne kun få tandbehandlinger få gange årligt, når omrejsende såkaldte "tandlæger" kom til Vejle. Og behandlingen bestod som regel i, at man fik trukket alle de syge tænder ud.
 

Der opstod derfor et blomstrende marked for mere eller mindre tvivlsomme gør-det-selv midler mod tandpine. Styrkende og rensende parfumer, udtrækningstænger, gigtvat, kamfercigaretter og patenterede, bærbare hydro-elektriske "Gigtkjæder". Desperate tider fører til desperate handlinger!
 

Med tiden fik Vejle sine egne faste tandlæger. Udstyr, bedøvelser og hygiejne blev forbedret, tandlægerne blev bedre uddannede, og der kom en offentlig regulering af området.
 

Vejles børn nød også godt af fremskridtet. Men der var stadig langt til det kommunale tilbud om gratis tandpleje til alle børn mellem 0 og 18, som vi kender fra tandplejen i dag.
 

Fælles tandbørste
Det første skridt hen imod en kommunal tandplejeordning blev taget i 1898, hvor Vejle byråd sagde "ja tak" til et tilbud fra en af byens tandlæger om at lave gratis undersøgelser af tænderne hos børnene i de kommunale skoler.
 

Byrådet bevilligede penge - 75 kroner - til indkøb af udstyr, og Bruuns klinik åbnede i 1899 i lokaler på Friskolen.
 

Det var tiltrængt. I mange hjem brugte man ikke tandbørster, eller havde måske kun en fælles familietandbørste. Nogle børn børstede kun tænder om søndagen. I starten af 1900-tallet havde over 90% af landets børn huller i tænderne.
 

Første skoletandklinik på Nyboesgade Skole
Bruuns klinik var så stor en succes, at byrådet i 1917 besluttede at lave en rigtig skoletandklinik i sanglokalet på Nyboesgades skole. Tandlægen Bodil Brill blev ansat som leder, og det var intentionen, at tilbuddet om gratis tandbehandling med tiden skulle udbredes til alle elever i kommunens skoler. Og det blev det!
 

51.000 besøg i Tandplejen hvert år
Vejle har i dag Danmarks største kommunale tandpleje i moderne lokaler i Sundhedshuset. Der er også afdelinger i Give og Egtved.

I dag behandler tandplejen ikke bare alle kommunens børn mellem 0 og 18 år. Tandplejen hjælper også ældre i eget hjem og på plejehjem med deres tænder.

Kommunens handicappede, psykisk syge og udsatte borgere får også tilbudt hjælp til forebyggelse og behandling hos tandplejen.
 

Tandplejen har 86 ansatte, og det bliver til hele 51.000 aftaler med kommunens borgere om året

Meget er sket siden dengang for 100 år siden, hvor de færreste kunne få god hjælp hos en tandlæge, til i dag, hvor de fleste børn vokser op til et liv med få eller nul huller og regelmæssige besøg hos tandlægen.
 

I dag er det kun halvdelen af børnene i tandplejen, der oplever at få et hul i tænderne.
 

Kom og besøg udstillingen
Tag dine børn med og besøg udstillingen om Vejles tandpleje i Sundhedshuset, Vestre Engvej 51. Udstillingen er placeret i receptionen, og det er Stadsarkivet, der har fundet alle de gode og sjove historier frem.

Du kan bl.a. høre om tandbørstens historie, de første kunstige tænder, det første tandlægebor og verdens ældste tandpastaopskrift.
 

Tandplejen har åbent 8-15, og udstillingen varer året ud.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kontaktinformation

Overtandlæge Anne Busch, tlf. 23 65 67 90

 

Pressen er velkommen til at deltage i fernisering kl. 11 den 1. september.

 

Billedtekster:
Bodil Brill var leder af Vejles første skoletandklinik, der åbnede den 1. september 1921.
Fotograf: H.P. Jensens Eftf. v/Adda Bruus - Vejle