Pressemeddelelse
16. september 2020
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Unge i Vejle hjælper med at bekæmpe madspild

 

I disse uger deltager 8. klasserne på Englystskolen, NovaSkolen og Petersmindeskolen i et landsdækkende eksperiment, der skal hjælpe kommunen - og senere regeringen - med at nedbringe det store madspild, der findes i Danmark.

 
 
 
 

Klassen skal undersøge hvor, hvordan og hvorfor madspild opstår i lokalsamfundet. De taler bl.a. med nogle af dem, der arbejder professionelt med madspild som f.eks. den lokale købmand.

 

Bagefter udvikler de over tre dage forslag til at bekæmpe madspildet. Det sker via en digital platform og i løbende dialog med lokale og nationale fagfolk i løbet af uge 37 og 38.

 

18 september når idéudviklingen er afsluttet, mødes klasserne med fagfolk fra Vejle Kommune og andre eksperter for at drøfte, hvordan kommunen kan tage de bedste ideer videre.

 

2. oktober mødes repræsentanter for klasserne med fødevareminister Mogens Jensen på Ungdomsøen i Øresund. Her vil ministeren kommentere på de mest interessante forslag. Resten af dagen finpudser eleverne forslagene i workshops sammen med repræsentanter for kommuner, ministerier og fagkyndige fra CONCITO samt madspildstænketanken ONE/THIRD og detailhandlen.

 

En stor fælles opgave

Ifølge Miljø- og Fødevareministeriet spilder vi i Danmark årligt cirka 700.000 tons brugbar mad på vejen fra producenterne til forbrugere. Alene i husholdningerne drejer det sig om 247.000 ton.

 

Ifølge Fødevareminister Mogens Jensen står vi som samfund foran en stor, fælles opgave:

 

- Når vi smider mad ud, har vi spildt en masse ressourcer på at producere det, og det er rigtig skidt for klimaet. Derfor har vi brug for alle de gode ideer, vi kan få, på det her område, og derfor glæder jeg mig rigtig meget til at se, hvad de unge er kommet på, når jeg mødes med dem d. 2. oktober. Vi har helt sikkert brug for friske øjne på vores dårlige vaner, siger Mogens Jensen.

 

Ud over 8. klasserne fra de tre Vejle-skoler indgår elever, lærere og kommunalfolk fra Ballerup, Fredericia, Gentofte, Herning, Kolding, Silkeborg og Skanderborg i forsøget.

 

Bag projektet står CONCITOs Klimaambassade og Foreningen for Demokratiskolen i samarbejde med Foreningen Folkemødet, De Samvirkende Købmænd og Fødevareministeriet.

 

Se mere på: https://concito.dk/unge-stopper-madspild

 

Vedhæftede filer

USM - formål og baggrund
Fakta om madspild
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kontaktinformation

Line Kastorp Kok, projektkoordinator, Uddannelse og Læring, mail: linkk@vejle.dk, tlf. 29 74 59 76