Pressemeddelelse
17. februar 2021
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ny pulje skal sætte gang i borgernes klimahandlinger

 
 
 
 

Udvalget for Lokalsamfund og Nærdemokrati åbner for en grøn omstillingspulje, hvor borgerne kan søge tilskud til lokale klimaprojekter.

 
 
 
 
Gode idéer.jpg
 
 
 
 

Bobler de gode idéer også i dit nabolag, men mangler I en hjælpende hånd til at blive sat fri og få erstattet "plejer" med en ny og grønnere adfærd?

 

Mens Vejle kommune arbejder på at gennemføre det lange seje træk med sin nye klimaplan, åbner Udvalget for Lokalsamfund og Nærdemokrati (ULN) op for, at klimabevidste borgerne selv kan begynde med klimahandlinger i nabolaget. Man kan søge op til 20.000 kr. til mindre tiltag, der giver lokale løsninger, nye tanker og styrker det lokale fællesskab. Inspirationen kan bl.a. hentes på Grønt Forums hjemmeside, hvor der er eksempler på gode ideer til tiltag, som kan løses i fællesskab for få midler.

 

Partnerskaber skal skabe resultater

Udvalget har åbnet "Borgernes Grønne Omstillingspulje", som er et af udvalgets bidrag til at omsætte Klimaplanen til handling. Puljen er et etårigt forsøg, der skal fremme borgernes klimavenlige handlinger, så vi sammen kan nedbringe CO2-udledningen i Vejle kommune. I første omgang er der afsat 200.000 kr.

 

- Jeg håber at se rigtig mange ansøgninger fra borgerne, når vi skal behandle ansøgninger. Jeg vil lede efter ideer og projekter, som synligt og hurtigt kan mærkes i lokalsamfundet. De store ideer, som kræver flere midler og længere tid, vil vi formidle videre som inspiration til bl.a. klimarådet i Vejle Kommune og deres grønne pulje, siger Thyge Havgaard Bjerring, formand for ULN.

 

Det handler om adfærd

I forhold til ansøgninger kigger kommunen på, at de fremmer den lokale klimahandling, og at de lokale fællesskaber medvirker til at reducere CO2-udledningen og skaber forståelse blandt borgerne for klimaplanens mål og handlinger.

 

- Vores adfærd er helt afgørende, hvis vi skal lykkes med vores klimaambitioner. Blandt andet derfor er det så vigtigt, at vi får skabt en bred forståelse for, hvorfor vi overhovedet har en klimaplan, og hvordan vi i fællesskab kan hjælpe hinanden med at ændre "det plejer vi" til nye, klimavenlige vaner, siger udvalgsformanden.

 

ULN har opstillet fem kriterier, projektansøgninger vil blive indstillet efter. To af de vigtigste er klimaeffekt, og at de bidrager til at fremme lokal værdi og det lokale fælleskab.

 

Ansøg fra 11. februar

  • Puljen er åben for ansøgninger nu, og der inviteres til et virtuelt informationsmøde den 3. marts kl. 19.30-20.30. Tilmeld dig her.
  • På samme hjemmeside kan du hente inspiration til grønne tiltag.
  • Ansøgningsfristerne er 1. april og 23. august, og ansøgningerne bliver behandlet på udvalgets møder i hhv. maj og september.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kontaktinformation

Thyge Havgaard Bjerring, formand for Udvalget for Lokalsamfund og Nærdemokrati, tlf.: 20 20 14 00

Maren Marie Pilegård Andersen, projektleder, e-mail: MAMAA@vejle.dk, tlf.: 21 84 35 68