Op mod 200 elladeudtag på vej til kommunens elbilister

 
 
 
 

Teknisk Udvalg har sendt 31 lokationer for elladestandere i udbud samt givet grønt lys til 60-120 ladestandere i det kommende p-hus på Sjællandsgade. Trods det kommunale udbud skal regningen for at opstille ladestanderne betales af de private udbydere.

 
 
 
 
Elladestandere i udbud.png

Kortet giver et overblik over de steder, hvor kommunen foreslår elladestandere. De røde prikker er allerede eksisterende ladepunkter, mens de blå markeringer viser de foreslåede områder.

 
 
 
 

Der er godt nyt for elbilister på udkig efter elladestandere i kommunen. Teknisk Udvalg har på sit seneste møde nikket ok til at sende elladestandere med i alt ca. 110 udtag fordelt på 31 lokationer i udbud.

 

Skal hjælpe klimamål

- Antallet af elbiler på gaderne stiger markant og med det behovet for at lade sin bil op. Selv om det ikke er en kommunal opgave at opsætte eller drive ladestandere, så har vi en klimaplan, vi gerne vil opfylde. Derfor har vi valgt at gribe muligheden for at sende retten til at etablere ladestandere på kommunal jord i udbud, når det bliver muligt fra 1. april med den nye lovgivning, siger Gerda Haastrup Jørgensen, formand for Teknisk Udvalg.

 

I løbet af de seneste måneder har kommunens borgere kunnet give deres input til, hvor elladestanderne skal placeres via CitizenLab platformen. I alt 70 ønsker og input er løbet ind i perioden, og selv om ikke alle ønsker kan imødekommes i første runde, bliver en del af ønskerne alligevel opfyldt i denne udbudsrunde.

 

Gadeparkering prioriteret først

- Vi har sikret os, at elladestanderne når bredt ud, så også centerbyerne og forstæderne bliver tilgodeset. Men kigger du på kortet, vil du finde flest standere i Vejle by. Det hænger sammen med, at vores første prioritet er at tilgodese behovet hos de borgere, som parkerer på gaden. Anden prioritet er at sikre så bred placering i kommunen som mulig, forklarer udvalgsformanden.

 

Endelig er de i alt 31 lokationer valgt ud fra, at det skal være relativt nemt og hurtigt at etablere standerne. Elnettet er nemlig belastet flere steder. Derfor har forvaltningen været i dialog med elselskaberne for at finde de placeringer, hvor elforsyningen er stærk nok.

 

Regningen betales af private udbydere

Ud over de 31 lokationer bliver muligheden for at opsætte og drive elladestandere i det kommende parkeringshus i Sjællandsgade udbudt. Her forventes udbuddet fordelt på to-tre operatører, der hver især har mulighed for at opsætte mellem 20 og 40 standere. Udnyttes muligheden fuldt ud, vil der altså inden for få år være ca. 200 nye ladepunkter fordelt rundt i Vejle kommune.

 

- Vi har valgt, at udbuddet skal omfatte destinationsladere, da vi forventer, at markedet selv vil dække behovet for lynladere inden for få år. Og så er det vigtigt at understrege, at selv om vi som kommune står bag udbuddet, så er det de private udbydere, der kommer til at samle regningen for at opsætte og drive ladestanderne op, understreger Gerda Haastrup Jørgensen.

 
 
 
 
 
 
 
 
Kontaktinformation

Gerda Haastrup Jørgensen, formand for Teknisk Udvalg, tlf.: 23 46 18 94

Johannes Gregersen, specialkonsulent i Teknik & Miljø, tlf.: 22 81 86 91