Pressemeddelelse
31. januar 2020
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Virtual Reality skal forebygge vold og trusler i socialpsykiatrien

 
 
 
 

Virtuel konflikthåndtering skal klæde ansatte i Vejle Kommunes socialpsykiatri på til at tackle konflikter for at reducere antallet af volds- og trusselssager - til gavn for både borgere og personale.

 
 
 
 
Virtuel konflikthåndtering

En konfliktsituation bliver filmet til undervisningen i Vejle Kommunes socialpsykiatri.

 
 
 
 

Virtual Reality er andet og mere end underholdning og bliver i stigende grad brugt til uddannelse og træning i både offentlige og private virksomheder og på uddannelsessteder. I Vejle skal kommunens socialpsykiatriske bosteder f.eks. til at bruge Virtual Reality til konflikthåndtering.

 

Virtual Reality giver flere muligheder

Med Virtual Reality-briller på vil medarbejderne kunne opleve forskellige konfliktsituationer helt tæt på og fra forskellige synsvinkler, f.eks. en situation med en beboer, der er verbalt truende, og en situation med en anden beboer, der bliver aggressiv og voldelig.

 

Målet er at give dem en bedre forståelse af, hvordan en konfliktfyldt situation opstår, hvad der optrapper situationen, og hvordan den bedst håndteres, så medarbejderne forebygger volds- og trusselssituationer:

 

- Filmene skal klæde dem på til at tackle de dilemmafyldte situationer, som hører med til jobbet. Det er en måde at opleve og reflektere over, hvordan man reagerer i en presset jobsituation og derved lære, hvordan man bedst håndterer at prioritere, overskue, komme væk fra en farlig situation mv., siger afdelingsleder Katrina Vinding, der har været med til at lave de virtuelle film.

 

Vigtigt at bygge bro til den virkelige verden
- Det kan være en svær overgang for nyuddannede og nye medarbejdere at gå fra f.eks. skolebænken til psykiatrien og i direkte kontakt med borgere, der er psykotiske. De ved ikke, hvordan de reagerer i konfliktsituationer, før de har prøvet det, fortæller Katarina Vinding og forklarer:
- Medarbejderne bag VR-brillerne oplever helt fysisk på egen krop, hvordan det er på én gang at skulle have overblik over situationen og forholde sig til borgere, der er meget vrede eller kede af det.

 

Filmene skal bruges i et undervisningsforløb om sikkerhed og konflikthåndtering for de ca. 150 medarbejdere i løbet af foråret, til nye medarbejdere og i det pædagogiske arbejde med borgerne.

 

Filmene er lavet i samarbejde med firmaet S.T.O.P, som arbejder med konflikthåndtering, og "Vifin", der har udvalgt professionelle skuespillere, leveret teknikken og filmet. Udvalgte medarbejdere fra kommunens socialpsykiatriske bosteder har været med til at levere indhold og cases til manuskriptet, så filmene blive så autentiske som muligt. Enkelte medarbejdere optræder også som skuespillere.

 

Den virtuelle konflikthåndtering vil blive evalueret i efteråret 2020, hvorefter erfaringerne skal udbredes til andre arbejdspladser i kommunen.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kontaktinformation

Anne Dunker, projektleder i Vejle Kommune, tlf. 61 14 57 46.
Katarina Vinding, afdelingsleder på det socialpsykiatriske bosted Sukkertoppen, tlf. 24 96 47 80.