Pressemeddelelse
19. maj 2020
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Brug to sekunder mere – og kom sikkert gennem krydset

 
 
 
 

De fleste cyklistulykker i trafikken sker på steder, hvor to veje krydser hinanden. Derfor sætter kommunen de kommende uger i samarbejde med Rådet for Sikker Trafik fokus på krydsulykker med kampagnen "Brug 2 sek. mere".

 
 
 
 
 
 
 
 

Når det bliver forår og sommer, stiger antallet af cyklister på vejene. Men i takt med at flere svinger sig op på cyklen og ud i trafikken, så stiger antallet af cyklistulykker desværre også, viser tal fra Vejdirektoratet. Og vejkryds er det sted i trafikken, hvor cyklister har størst risiko for at komme til skade. Syv ud af ti gange, hvor en cyklist kommer alvorligt til skade eller mister livet i trafikken, sker det i et vejkryds.

 

To sekunder mere betaler sig
Det kan og skal der gøres noget ved. Med kampagnen "Brug 2 sek. mere på at orientere dig i krydset" opfordres bilister og cyklister til at holde bedre øje med hinanden, når de kører ind i et vejkryds.

 

- I Vejle arbejder vi hele tiden med at gøre det endnu mere trygt og sikkert at tage cyklen, og vi forbedrer løbende de fysiske forhold - ikke mindst i kommunens mange kryds. Men de fysiske forhold gør det ikke alene. Opmærksomhed og adfærd hos både cyklister og bilister har en stor betydning for sikkerheden. Kampagnen minder cyklisterne om, at det betaler sig at bruge et par sekunder mere på at orientere sig - ligesom bilisterne mindes om, at der er flere cyklister på vejene, nu hvor det gode vejr er kommet, siger Camilla Mølgaard, projektleder i Vejle Kommune.
 

Bilister og cyklister vil i de kommende uger møde budskabet "Brug 2 sek. mere" på blandt andet gule plakater langs vejene - ligesom opslag på sociale medier og andre steder vil minde os om at bruge lidt ekstra tid på at passe på hinanden.

 

Der skal så lidt til
Hvert år er der i gennemsnit 550 cyklister, der enten kommer alvorligt til skade eller mister livet i trafikken. De fleste af dem i et vejkryds, viser tal fra Vejdirektoratet. Og årligt er der omkring 15.000 cyklister, der må en tur på skadestuen efter et trafikuheld. Det svarer til flere end 300 cyklister hver uge.

 

- Det kan have store, menneskelige omkostninger, hvis man som cyklist kommer ud for en ulykke. Et styrt i asfalten kan betyde, at man brækker knogler eller måske slår sit hoved voldsomt, hvilket kan have følger i mange år efter ulykken. Der skal så lidt til, for at en ulykke sker. Men der skal også meget lidt til, for at den ikke sker, siger Liv Kofoed-Jensen, seniorprojektleder i Rådet for Sikker Trafik.

 

Gode råd til cyklister:

·        Brug 2 sek. mere på at orientere dig grundigt i kryds og ved sideveje.

·        Vær opmærksom på højresvingende biler bagfra og venstresvingende biler forfra.

 

Gode råd til bilister:

·        Brug 2 sek. mere på at orientere dig grundigt i kryds og ved sideveje.

·        Vær opmærksom på cyklister, når du skal svinge til højre eller venstre.

·        Sænk farten.

 

  • På Rådet for Sikker Trafiks hjemmeside kan du se de fem mest almindelige ulykker i vejkryds: https://www.sikkertrafik.dk/kampagner/brug-2-sek-mere?id=15337#15337
     
  • Læs hvordan Vejle Kommune arbejder med trafiksikkerhed her: www.vejle.dk/trafiksikkerhed

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kontaktinformation

Camilla Mølgaard, projektleder, Vejle Kommune: 40 28 21 10

Liv Kofoed-Jensen, seniorprojektleder, Rådet for Sikker Trafik: 25 72 71 10.