VÆK MED LUS – fælles front mod lusene

 
 
 
 

Fredag d. 18.8.23 opfordrer vi alle forældre til at kæmme deres børn på en og samme dag, så luseplagen ikke får lov at udvikle sig.

 
 
 
 

Lus vil allerhelst bo i håret - faktisk er det det eneste sted, de kan leve. Når vi mødes med andre fra både nær og fjern, er der mulighed for at udveksle lus fra forskellige værter, og man kan igen få ubudne gæster med i håret. Lusene kender ingen alder, så både børn, unge, forældre og bedsteforældre kan smittes. Det er naturligt og udviklende for børn og unge at være tæt på hinanden under leg og samvær, og de er derfor mest udsatte for smitte med lus.

 

Bryd smittekæden: Kæm derfor dit barn for lus i dag, så lusene ikke får fred til at bosætte sig og stifte familie.

Hvis I finder ubudne gæster i håret, skal I straks fjerne lusene ved at kæmme og bruge et lusemiddel. Giv besked til børnenes institution eller skole. Tjek om forældre eller søskende er blevet smittet. Giv også besked til bedsteforældre eller andre, som I har været tæt på.

 

Når du undersøger for lus: Lusene er ganske små, og det kræver grundig kæmning af håret at få øje på de små kræ. Brug tættekammen i fugtigt hår med balsam. Lav skilninger og før tættekammen fra hårbund til hårspids. Kun hvis man på den måde finder lus, skal man behandle. Brug lusemiddel og følg proceduren nøjagtigt som anført på brugsvejledning.

 

I sus og dus får alle lus: Lus smitter kun, når vi er så tæt på hinanden, at håret rører ved hinanden, og lusene kan kravle fra det ene til det andet hårstrå. Lus kan ikke hoppe fra person til person, og de kan ikke bevæge sig, når de fjernes fra håret. Allerede efter to timer væk fra håret er de så svækkede, at de ikke kan gribe fat i et hår. Det er derfor ikke nødvendigt at fryse sengetøj eller bruge diverse skrappe midler til behandling af lusene.

 

Forebyggelse: Vi opfordrer til at holde luseplagen nede ved gode vaner med at undersøge jeres børn for lus en gang om ugen og behandle, når der findes lus.

 

Se en sjov lille film om, hvad børn siger om lus og lusebehandling på vores hjemmeside.

 

Sundhedsplejen Vejle Kommune august 2023

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kontaktinformation

Inger Marie Larsen: 29 20 35 22