Gul fest med grøn samvittighed

 
 
 
 

Genanvendelige skilte og affaldssortering er nogle af de bæredygtige initiativer, som Vejle Kommune har tænkt ind, når Tour de France maler Vejle gul søndag 3. juli 2022.

 
 
 
 
TDF - skilte.jpg

De mange skilte, der bl.a. skal lede gæsterne til Tour de France ind på de rette parkeringspladser, til fanzoner og til toiletterne, er lavet af bæredygtigt materiale, som kan genanvendes til fx lampeskærme. Har du forelsket dig i et skilt og ønsker et varigt minde fra touren i Vejle Kommune, kan du hente dit favoritskilt ved en auktion på Ressourcer & Genbrug i Vejle på onsdag 6. juli kl. 13-17.

 
 
 
 

Gult, gult, gult! Uden diskussion den altdominerende farve, hvis man bevæger sig rundt i kommunen i disse dage, hvor 3. etape af Tour de France nærmer sig på den store klinge. Men faktisk er der også tænkt grønt ind på selve dagen - og nej, det er ikke sprintertrøjen, vi tænker på her.

Skiltene, der skal lede de mange gæster på rette vej på dagen, er nemlig lavet af det 100 procent genanvendelige materiale polypropylen. Og rundt om i kommunen vil der blive opstillet ekstra affaldsspande, som sorterer i fire fraktioner: Madaffald, restaffald, plast/metal og papir.

 

Bæredygtige events

- Vejle Kommune er jo klimakommune med en klar målsætning om at nedbringe vores udledning af CO2 med 70 pct. i 2030 og et klimanul i 2050. Og vi vil gerne vise, at man sagtens kan afvikle et så stort event som Tour de France, som til dato er det største i Vejle Kommune nogensinde, og samtidig tænke grønt og klimavenligt, siger Søren Peschardt, formand for Klima-, Natur- og Miljøudvalget.

 

Lang tradition for sortering

Vejle Kommune har en lang, stolt tradition for affaldssortering og var blandt de første kommuner i Danmark til at sortere organisk affald fra restaffald for mere end 30 år siden. I årene siden da er sorteringen videreudviklet, og kommunen er tæt på at være i mål med at leve op til regeringens affaldsplan, der træder i kraft til nytår.

Affaldssorteringen ved store events er en videreudvikling, og idéen med at lade festdeltagere bidrage til den cirkulære genanvendelse er født i kommunens Eventsekretariat og båret videre ud i virkeligheden af Ressourcer & Genbrug på både Jelling Musikfestival og til kommunens egen sommerfest i Skyttehushaven tidligere på måneden.

De indsamlede sække fra touren bliver analyseret og eftersorteret dagen efter 3. etape hos Ressourcer & Genbrug på Vestre Engvej.

 

Taler ind i trend

- I dag har flere og flere danskere heldigvis fået øjnene op for, at man sagtens kan være festivaldeltager eller turist og samtidig tænke bæredygtigt. Det er den trend, vi taler ind i med sorteringsspande ude i det offentlige rum - også ved store events som fx det kommende Tour de France, siger udvalgsformanden.

 

De genanvendelige skilte kendes fra valgperioden. De udmærker sig ved at være lette at håndtere med en levetid udendørs i op til en måned. Eftersom Tour de France skiltene kun er nødvendige i få dage, var det oplagt at bruge det miljøvenlige letvægtsmateriale. Ud over den bæredygtige profil er materialet også billigere end andre mulige materialer til skilte.

Herudover har Munck Forsyningsledninger i Vejle Nord været så gavmilde at afsætte mandskab til gratis at opsætte og nedtage ca. 25 pct. af skiltene til Tour de France. 

 

Lamper og souvenirs

- Vi har besluttet at udlove skiltene på en først-til-mølle auktion efter touren, hvor vores borgere og gæster til Tour de France helt gratis kan hente sig sit favoritskilt fra touren som et evigt minde. De skilte, vi får i overskud, går til en virksomhed, der laver lamper ud af genanvendelige materialer, siger Søren Peschardt.

 

Først-til-mølle auktionen finder sted på Ressourcer & Genbrug, Vestre Engvej70 i Vejle onsdag 6. juli 2022 kl. 13-17.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kontaktinformation

Søren Peschardt, formand for Klima-, Natur- & Miljøudvalget, tlf.: 24 42 58 87

Jørgen Chris Madsen, områdechef for Facility Management & Ressourcer, tlf.: 40 36 91 70