Pressemeddelelse
30. august 2019
 
 
 
 
 
 
 
 
 

For høj fart er skyld i hver anden dødsulykke

 
 
 
 

Vi kunne redde knap halvdelen af alle trafikdræbte, hvis alle overholdt fartgrænserne eller kørte efter forholdene. Derfor vil Vejle Kommune nu sammen med Rådet for Sikker Trafik have endnu flere trafikanter til at sætte farten ned.

 
 
 
 
 
 
 
 

Der bliver kørt for stærkt på de danske veje, og det fører hvert år til tragiske ulykker, hvor personer mister førligheden eller i værste fald livet. I 47 procent af dødsulykkerne i 2018 var hastigheden en medvirkende faktor, viser ulykkestal fra Vejdirektoratet. Enten kørte trafikanterne for hurtigt i forhold til hastighedsgrænsen eller hurtigere, end de burde, for eksempel på grund af vejens forløb eller vejret.

 

For at styrke indsatsen mod problemet med for høj fart er Vejle Kommune gået med i den landsdækkende kampagne "Sænk farten før det er for sent".

 

- Vi arbejder målrettet på sænke antallet af dræbte og tilskadekomne i trafikken. Helt konkret har vi et mål om at halvere antallet af disse fra 2010 til 2020. Ud over løbende at forbedre de fysiske forhold, bygge nye veje og udpege uheldsbelastede steder i trafikken, bakker vi op om tiltag, der kan få trafikanter til at ændre adfærd i trafikken - for eksempel at sænke farten, siger Camilla Mølgaard, projektleder hos Vejle Kommune.

 

I en undersøgelse, som Promonitor har gennemført for Rådet for Sikker Trafik i 2018, siger 30% af de danske bilister, at de altid, ofte eller en gang i mellem kører 100 km/t på en strækning, hvor de kun må køre 80 km/t.

 

Små overskridelser koster også liv
Og det er et problem. For det er ikke kun de meget høje hastighedsoverskridelser, der giver ulykker på vejene. I 62 % af de dødsulykker, hvor der er for høj fart involveret, var hastighedsgrænsen overskredet med mindre end 20 km/t. Så de små fartoverskridelser koster altså også mange liv.

 

- Det kan være svært at forstå, hvorfor selv en lille hastighedsoverskridelse kan gøre stor skade. Mange bilister kører på erfaringen og har ikke tidligere oplevet, at farten i sig selv er en trussel for trafiksikkerheden. Men den dag de pludselig skal bremse op, fordi der sker noget uventet, har hastigheden afgørende betydning for, om der sker en ulykke, og hvor alvorligt udfaldet bliver, siger seniorprojektleder Michelle Laviolette fra Rådet for Sikker Trafik.

 

For høj fart er ikke alene farlig, men skaber også utryghed blandt de familier, der bor ved veje, hvor der bliver kørt for stærkt. Derfor modtager kommunen løbende henvendelser fra borgere, som er utrygge og ønsker fartdæmpende tiltag på deres vej eller et besøg af politiets fotovogne.

 

Kampagnen "Sænk farten før det er for sent" skydes i gang i uge 36.

 

Fakta:

  • Læs hvad Vejle gør for trafiksikkerheden - og se udviklingen i ulykker her: www.vejle.dk/trafiksikkerhed
  • Hvor mange meter skal du bruge på at bremse, og hvor sker fartulykkerne? Se mere på Rådet for Sikker Trafiks temaside om fart: www.sikkertrafik.dk/fart
  • Se den aktuelle kampagne "Sænk Farten - bare lidt" her: https://www.sikkertrafik.dk/kampagner/saenk-farten
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kontaktinformation

Camilla Mølgaard, projektleder, Vejle Kommune: 76 81 23 12
Michelle Laviolette, seniorprojektleder, Rådet for Sikker Trafik: 24 96 11 44.