Nu åbner digterrute for Inger Christensen i Vejle

 
 
 
 

Danske Digterruter åbner fredag den 6. maj en lyd- og naturrute til ære for digteren og forfatteren Inger Christensen, der blev født og voksede op i Vejle.

 
 
 
 
Inger-Christensen-foto-ErikPetersen_RitzauScanpix.png

Inger Christensen. Foto: Erik Petersen/Ritzau Scanpix.

 
 
 
 

Inger Christensen (1935-2009) er en af Danmarks største lyrikere nogen sinde. Samlinger som 'det' (1969), 'alfabet' (1981) og 'Sommerfugledalen' (1991) er hovedværker i moderne dansk litteratur, men også internationalt berømmede. Nu åbner en vandrerute med lytteposter, som fører ind i hendes kunst og ud i hendes landskab. Digterruten for Inger Christensen går op over Himmelpind og Uhre Skov med den storslåede udsigt over Vejle Ådal, ned igennem barndomskvarteret Vestbyen og ender ved fjorden med et flot kig over vandet til havnefronten fra Skyttehushaven.

 

Man kan følge i de fodspor, hun satte her, fra hun kom til verden i 1935, til hun flyttede fra Vejle efter gymnasietiden. I lydfortællingerne vil Helle Solvangs stemme guide dig fra sted til sted. Skuespiller Marie Tourell Søderberg fortolker digte af Inger Christensen, og tre sange bliver sunget af sanger Julie Maria, så tag høretelefoner og mobil med på turen.

 

"Danske Digterruter er stolte af ruten for Inger Christensen, som forankrer hendes kunst i Vejle", fortæller Johs. Nørregaard Frandsen, professor emeritus ved SDU og leder af Danske Digterruter. "Det var medarbejdere ved Vejle Kommune og Vejle Bibliotekerne, der tog et initiativ, og det er Helle Solvang, som har haft det kunstneriske ansvar for etableringen af ruten. Vejles store datter synger nu i by, bakker og dale. Tak til alle!"
 

Indvielse af digterruten i Spinderihallerne

Åbningen markeres ved et festligt arrangement i Spinderihallerne fredag den 6. maj klokken 15.30, hvor Vejle Bibliotekerne er vært. Gratis billetter kan bestilles på bibliotekets hjemmeside, vejlebib.dk, til og med den 30. april, og alle er velkomne. Der vil være taler og godbidder fra ruten og fra de lydfortællinger, der er kunstnerisk tilrettelagte og producerede af Helle Solvang i samarbejde med Vejle Bibliotekerne og Danske Digterruter.

 

"Inger Christensens poesi taler lige ind i vor tids klima-og biodiversitetskrise", siger kunstnerisk tilrettelægger Helle Solvang. "Bag ordene formidler Inger Christensen en dyb kærlighed til naturen og en tvivl på menneskenes evne til at passe på den. Hun retter en appel om at vågne op til det faktum, at vi er forbundne med hinanden og naturen." 

 

Det er paradoksalt nok ikke særlig kendt uden for byen, at Inger Christensen voksede op i Vestbyen i Vejle. Ruten formidler både hendes tilknytning til konkrete steder og natur og hendes enorme kunstneriske vingefang, der førte til flere indstillinger til Nobels litteraturpris.

 

"Inger Christensen flyttede som voksen fra Vejle, men man kan se, hvordan byen og naturen blev ved at sætte sig spor i forfatterskabet", fortæller bibliotekar Lone Ulvbjerg fra Vejle Bibliotekerne.

 

"Det har været et privilegium at skabe denne lokalforankrede fortælling om Inger Christensen i Vejle, fordi så få kender til den del af hendes liv. Man vil fra nu af vide, at 'Sommerfugledalen nok foregår i Brajcinodalen, men er inspireret af en eng i Vejle i Inger Christensens barndom. Det tilføjer en helt ny dimension til værket", forklarer Helle Solvang.
 

Om Danske Digterruter

Projektet Danske Digterruter er et net af landsdækkende ruter, der inviterer danskerne ud i naturen for at opleve litteraturen. Det sker i samarbejde mellem forskere fra SDU og digterhjem, museer, foreninger og selskaber. Idémanden bag projektet er prof. emeritus Johs. Nørregaard Frandsen, SDU. Nordea-fonden har støttet projektet med 5,7 millioner kr.

Læs mere på www.danskedigterruter.dk.

 
Logo for Danske Digterruter
 
 
 

Vedhæftede filer

Inger-Christensen-foto-ErikPetersen_RitzauScanpix.jpg
 
 
 

For yderligere oplysninger kontakt:

Johs. Nørregaard Frandsen, prof. emeritus, leder af Danske Digterruter, jnf@sdu.dk, 60 11 34 36

Anne Høgedal, kommunikation, SDU, anhoe@sdu.dk, 29 62 12 16

Lone Ulvebjerg, bibliotekar, Vejle Bibliotekerne, lu@vejlebib.dk, 24 97 15 19

 
 
 
 

VEJLE BIBLIOTEKERNE

Willy Sørensens Plads 1 - 7100 Vejle - tlf 76 81 32 00 - vejlebib@vejlebib.dk