Pressemeddelelse
22. januar 2018
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Mennesker, der har haft et misbrug, støtter hinanden i mentor-projekt

 
 
 
 

For Kenneth og Oliver har brug af stoffer været en måde at håndtere angst, kroniske smerter og følelser, der er svære at sætte ord på. Med en ny mentormetode i Vejle Kommune støtter de hinanden, så de begge holder sig væk fra stoffer.

 
 
 
 

Kenneth (th) og Oliver støtter hinanden i mentor-projekt

 
 
 
 

Da 25-årige Oliver Mehl "faldt i" og røg lidt hash efter at have været stoffri i halvanden måned, var noget af det første han gjorde at ringe til 43-årige Kenneth Stubkjær Kristiansen - selvom de kun havde kendt hinanden i kort tid. Alligevel har de meget tilfælles. De har begge haft et misbrug af stoffer: Morfin og hash. Og begge drukket alt for meget. Oliver har været stoffri i få måneder, mens Kenneth ikke har rørt stoffer og alkohol i tre år.


De har mødt hinanden i Vejle Kommune og Psykiatrifondens toårige peer-støtte-projekt - kaldet peer-fællesskabet. Det handler om, at mennesker, som er blevet fri af deres alkohol- eller stofmisbrug og har lært at leve et liv uden misbrug, støtter en anden, som lige er blevet stof- eller alkoholfri.

Kenneth støtter Oliver, men omvendt får Kenneth også noget ud af samværet: - Jeg kan fortælle åbent og ærligt om, hvordan det har været for mig. Og jeg kan få en anden relation til ham, end en behandler kan, siger Kenneth.
 

- Og han er rigtig god at snakke med og spørge ind til, hvordan det går og komme med råd, når jeg har det svært. Fordi han selv har været, hvor jeg er i dag og har personlige erfaringer. Han er bare lidt længere fremme og kan derfor bedre forstå, hvorfor jeg gør, som jeg gør, fortæller Oliver.

Ifølge Jytte Larsen, projektleder i Vejle Kommune, skal samværet med mentoren være med til opbygge den andens tro på, at det kan lykkedes at have et liv uden misbrug. Samværet er derfor en del af en recovery-proces, som det hedder i fagsprog, og som handler om "at komme sig" - en proces, hvor både den enkelte selv og omgivelserne spiller en central rolle. Projektet handler derfor også om at få skabt nye netværk.

Det gode match
Peer og mentor bliver matchet ud fra egne ønsker, og de mødes typisk hver eller hver anden uge i en periode på seks måneder. Der er ingen regler for, hvad de kan lave sammen, udover at det ikke skal foregå i eget hjem. En af mange muligheder er at mødes i projektets cafe, som ligger i Foreningernes Hus, eller i Lido Cafeen.

Det er vigtigt med en god forventningsafstemning, så både mentor og peer er klar over, hvad det vil sige at være med i projektet: - Vi taler derfor grundigt med begge for at sikre det bedste match, og vi tager udgangspunkt i både peer og mentors egne ønsker, og hvor der indbyrdes er kemi, siger Jytte Larsen.

Vejle Kommune og Psykiatrifonden har afprøvet peer-metoden i et tilsvarende projekt, dog med en anden målgruppe, men med så stor succes, at metoden i dag er blevet et fast tilbud i Vejle Kommune. Resultaterne viser, at personlig erfaring er inspirerende og motiverende for den anden, som endnu ikke er nået så langt. Mentorerne oplever ligeledes, hvor givende det er at gøre en forskel for andre.
 

--------------------------

 

Om peer-støtte-projektet:
I projektet deltager i alt 15 peers, altså mennesker på vej ud af misbrug, og 11 frivillige mentorer. 1. hold af mentorer har afsluttet uddannelsesforløbet, der strækker sig over syv måneder med undervisning en gang om måneden, så de er godt klædt på til mentorrollen. Hold 2, hvoraf 2 er tidligere peers, er kommet godt i gang med undervisningen og er færdige i juni 2018.


Læs mere på www.peerfaellesskabet.dk

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kontaktinformation

Projektleder Jytte Larsen, telefon 20 26 45 77 eller mail: jytch@vejle.dk