25 mio. kr. på vej til stormflodsbeskyttelse i Vejle

 
 
 
 

Realdania støtter innovativt stormflodsbeskyttelsesprojekt langs Tirsbæk Strandvej med 24,7 mio. kr. Projektet bidrager ikke kun med beskyttelse, men også med en høj grad af merværdi og er et vigtigt skridt i retningen mod at skabe en samlet stormflodsbeskyttelse for Vejle by.

 
 
 
 
Tirsbæk Strandvej.jpg

Realdanias støtte går til stormflodsbeskyttelse ved promenadestykket ved Tirsbæk Strandvej.

 
 
 
 

Klimaforandringer er lig med smeltende poler, højere vandstande og øget risiko for stormflod. Vejle by er en af de byer i Danmark, der er i særlig risiko for oversvømmelse ved stormflod og blev for tre år siden en del af Realdanias og Miljøministeriets partnerskab Byerne og det stigende havvand.

Vejle udskrev i forbindelse med partnerskabet en åben idékonkurrence for arkitekter og kunstnere, hvor formålet var at få nye bud på, hvordan Vejles fremtidige stormflodsbeskyttelse kunne se ud. 25 forslag blev indsendt fra ind- og udland.

 

Nyt syn på stormflodsbeskyttelse

- Det var en øjenåbner for os alle at indbyde bredt ind til en åben idékonkurrence, for det gav nogle helt andre idéer og nyt syn på, hvad en stormflodsbeskyttelse kan være. Der gemmer sig en høj grad af innovation ude i branchen, hvis man bare tør åbne udbuddet bredt nok op, siger Jens Ejner Christensen, borgmester i Vejle Kommune.

 

De præmierede forslag fra idékonkurrencen har dannet baggrund for det samlede projekt Membranen langs Tirsbæk Strandvej, som Realdania nu har valgt at støtte.

 

Beskyttelse med merværdi skaber det gode møde med vandet

- Vi er meget taknemmelige for den flotte støtte fra Realdania, som gør det muligt at søsætte et innovativt projekt som Membranen, der er helt i tråd med vores visioner om det gode møde med vandet. Tirsbæk Strandvej er et populært rekreativt område, som bruges flittigt af vores borgere. Det skulle de gerne blive ved med, også når vandet stiger, og vejret viser tænder, siger Jens Ejner Christensen og tilføjer:

 

- Det er dog vigtigt for os, at vi får borgerne med i processen. Derfor indbyder vi til dialogmøder efter sommerferien. 

 

Et nyt fjordlandskab

Selve idéen bag Membranen er et forhøjet landskab og en membranstruktur, som ud over at skabe den nødvendige beskyttelse danner et nyt fjordlandskab. Strukturen i membranen bygges af naturbaserede materialer, som kan udgøre forskellige funktioner og former, hvilket bidrager til en forhøjet biodiversitet over og under vand. Projektet behandler kystlinjen som en zone i stedet for en skarp kant. Dermed bliver beskyttelsen en bredere zone, hvor de forskellige naturtyper og overflader er tilpasset vandets dynamik.

 

- Det er en virkelig god nyhed, at Realdania vil øremærke næsten 25 mio. kr. til vores stormflodsbeskyttelsesprojekt. Vi får på den måde arbejdet videre på at sikre vores midtby og samtidig skabt flere funktioner, der harmonerer med naturen. Med Membranen får vi for alvor vendt vores udfordringer med stigende havvand og risiko for stormflod til muligheder, og med støtten kan vi få realiseret et godt projekt til en mere tryg hverdag i Vejle, siger Søren Peschardt, formand for Klima-, Natur- og Miljøudvalget.

 

Næste skridt i processen bliver at gå i dialog med borgerne og andre interessenter om udformningen af beskyttelsen på strækningen. Efter sommerferien vil politikerne få forelagt et forslag til en proces med en bred inddragelse. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kontaktinformation

Jens Ejner Christensten, borgmester i Vejle Kommune, tlf. 20 16 32 14

Søren Peschardt, formand for Klima-, Natur- & Miljøudvalget, tlf.: 51 50 84 63

Lisbet Wolters, stadsarkitekt Vejle Kommune, liwol@vejle.dk , mobil: 20 33 94 68