Pressemeddelelse
4. marts 2021
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Øde veje frister bilister til at køre stærkt

 
 
 
 

Nedlukningen af samfundet giver ekstra plads på de danske veje, og det får nogle bilister til at træde hårdere på speederen. Det er et problem, for farten er helt afgørende i mange alvorlige ulykker.

 
 
 
 
Sænk Farten illustration.jpg
 
 
 
 

Der er mere plads på de danske veje for tiden, og det kan være en fristelse for nogle bilister, som udnytter situationen til at køre for stærkt.

 

Faktisk faldt antallet af personbiler på vejene i januar 2021 hele 30 procent sammenlignet med samme måned sidste år. Alligevel sigtede politiet cirka samme antal bilister i deres landsdækkende fartkontrol i januar, som de gjorde sidste gang, de havde en tilsvarende kontrol - før coronakrisen og nedlukningen af Danmark.

 

Politiets umiddelbare vurdering er, at de tomme veje frister for mange til at køre for stærkt, og at det er grunden til, at de kunne sigte så mange for at køre for hurtigt i januar.

 

En landsdækkende fartkampagne, "Sænk Farten", som Vejle Kommune deltager i, skal med plakater langs kommunens veje, spots og opslag på sociale medier fra 8. marts minde bilisterne om at holde hastigheden nede.

 

- Det er altafgørende, at vi arbejder med adfærden i trafikken. Vi skal fortsætte med at minde trafikanterne om, hvad for høj fart kan betyde - ikke mindst nu og her, hvis nogle bilister på grund af mindre trafik på vejene føler, at de lige kan give speederen et ekstra tryk og sætte eget og andre personers liv på spil. Derfor støtter vi op om fartkampagner som "Sænk Farten", siger Pia Gulddahl Møller, projektleder, Vejle Kommune.

 

Borgere er bekymrede for hastigheden
Det er ikke kun farligt at køre for stærkt. Det skaber også utryghed og irritation hos dem, der oplever andre køre for hurtigt. Faktisk svarer flere end 9 ud af 10, at de oplever, at der bliver kørt for stærkt i deres lokalområde.

 

Og for flere end 8 ud af 10 skaber den for høje fart utryghed, irritation eller bekymring for egne eller andres børn. Det viser en tidligere undersøgelse foretaget af Epinion for Rådet for Sikker Trafik.

 

- Mange bliver utrygge, når der bliver kørt for stærkt i deres eget lokalområde, og det er bestemt ikke uden grund, fordi for høj fart er en afgørende faktor i mange ulykker. I cirka 75 procent af dødsulykkerne med for høj fart kunne ulykken helt være undgået, hvis ikke der var blevet kørt for stærkt. Vi sparer ikke ret meget tid ved at køre for stærkt, men vi tager en stor risiko, når vi gør det, siger Michelle Laviolette, seniorprojektleder i Rådet for Sikker Trafik.

 

I de resterende 25% af dødsulykkerne med for høj fart kunne skaderne være blevet markant mindre, hvis ikke der var blevet kørt for stærkt. I mange tilfælde ville ulykken ikke have haft dødelig udgang. Det viser en opgørelse fra Vejdirektoratets Dødulykkesstatistik.

 

Fakta:

  • Sænk Farten skydes i gang 8. marts 2021. 
  • Vejkant-plakater, spots i tv og Facebook-opslag er nogle af elementerne i kampagnen.
  • Læs mere om kampagnen: https://www.sikkertrafik.dk/kampagner/saenk-farten
  • Øges hastigheden fra 80 til 93 km/t, fordobles risikoen for at blive involveret i en dødsulykke.
  • Kører man ind i et vejtræ med 90 km/t, svarer det til frit fald fra 12. etage.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kontaktinformation

- Pia Gulddahl Møller, projektleder, Vejle Kommune, tlf.: 29 36 30 46

- Michelle Laviolette, seniorprojektleder, Rådet for Sikker Trafik, tlf.: 24 96 11 44