Pressemeddelelse
6. februar 2020
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kan vi designe grønnere byer?

 
 
 
 

Bylaboratoriet inviterer på ny udstilling, hvor du kan blive klogere på Fremtidens Vejle.

 
 
 
 

En af de nye udstillinger i Bylaboratoriet er "Design med naturen", som sætter fokus på natur og dyr i byen. Bylaboratoriets gæster kan også være med til at designe og udvikle grønne byer ved hjælp af LEGO® klodser.

 
 
 
 

3D studiet er bygget op med effekter som i computerspil, og som noget helt nyt kan man tage et kig ud fra fremtidens udsigtspunkter ved Nørreskoven, Tørskind og Hvidbjerg.

 

Fremtidens byer står over for store udfordringer. Flere flytter til byerne, klimaet ændrer sig, og trængslen på vejnettet bliver større. I vinterferien og frem åbner Bylaboratoriet dørene op for udstillingen "Fremtidens Vejle", der sætter fokus på, hvordan vi gennem design og udvikling kan skabe grønnere, sundere og attraktive byer i Vejle Kommune.

 

I "Fremtidens Vejle" kan børn og voksne sammen gå på opdagelse i bymodeller, 3D-studiet, se film og bygge by af LEGO® klodser - og det er helt gratis at lægge vejen forbi. Og det er der en mening med, forklarer formand for Teknisk Udvalg, Gerda Haastrup Jørgensen:

 

- Det er vigtigt, at man let kan følge med i og bidrage til udviklingen af Vejle kommune. I Bylaboratoriet har vi mulighed for at vise tegninger, film og modeller af nogle af alle de spændende byudviklingsidéer og -projekter, der er undervejs. Man kan også blive klogere på de nye byvisioner for Give og Børkop området - eller tage et kig i den nye boligpolitik og den nye biodiversitetsplan. Der er noget for alle aldre.
 

Omgivet af LEGO® klodser, 3D-effekter og nye udviklingsprojekter
En af de nye attraktioner, som kan opleves i Bylaboratoriet er "Design med naturen". Særudstillingen sætter fokus på natur og dyr i byen. Ved hjælp af LEGO® klodser kan besøgende alle dage fra kl. 10-16 selv udvikle og designe grønne byer.

 

Som del af den nye udstilling er den store bymodel over Vejle suppleret med nye bygninger. Ligesom virkelighedens Vejle. De besøgende kan desuden bevæge sig rundt i 3D-studiets virtuelle Vejle.

3D-studiet er bygget op med effekter som i computerspil, og som noget helt nyt kan man tage et kig ud fra fremtidens udsigtspunkter ved Nørreskoven, Tørskind og Hvidbjerg. De tre projekter er resultatet af en idékonkurrence, der blev offentliggjort i januar.

 

Om Bylaboratoriet og arbejdet med byernes udvikling siger stadsarkitekt Lisbet Wolters:

 

- Vejle kommunes indbyggertal vokser, men vi skal også vokse klogt. Det handler bl.a om at skabe spændende og levende handelsbyer med variation i boligtyper og former. Det handler om at skabe byer, der inviterer til bevægelse, og som er lette at bevæge sig rundt i - hvad enten det er som gående, på cykel, på løbehjul, i bil, bus eller tog. Og så handler det om at skabe byer med mødesteder - grønne byrum, kulturoplevelser og plads til nye fællesskaber.

 

Fokus på borgernes deltagelse i byudviklingen

Med Bylaboratoriet, guidede ture og nye platforme ønsker byrådet i stigende grad at inddrage borgerne i udviklingen af Vejle Kommune.

 

- Borgerne ved bedst, hvad der rører sig i deres lokalområde. Af den grund vil vi jo gerne have deres perspektiver og ideer til udvikling, så vi kan udvikle kommunen sammen. I Bylaboratoriet kan man selv prøve at være byudvikler - og designe en grøn by, der kan håndtere klimaforandringer, optage CO2 og mindske stress. Grønnere byer er også noget, vi arbejder med som politikere - både i form af en ny træstrategi, men også i store projekter som f.eks. Peder Brethsparken i Børkop og Østbyen i Vejle - og i nye store byudviklingsprojekter som bydelen Ny Rosborg, der er under udvikling i Vejle. Jeg håber, at Bylaboratoriet kan sætte gang i nye og flere samtaler om udviklingen af Vejle Kommune, siger Gerda Haastrup Jørgensen.

 

Mellem 3D-effekter, LEGO® værksted og modeller vil Bylaboratoriet i år danne ramme om flere bysaloner og guidede ture, hvor man kan høre om byudvikling og dele ideer. Datoerne vil løbende blive offentliggjort i Bylaboratoriet via presse og sociale medier. I forbindelse med åbningen af Bylaboratoriet afprøver Vejle Kommune også frem til august en ny digital platform, hvor man kan komme med idéer eller stille spørgsmål til udvalgte udviklingsprojekter.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kontaktinformation

Gerda Haastrup Jørgensen, Formand for Teknisk Udvalg, gehjo@vejle.dk , mobil: 23461894

Lisbet Wolters, stadsarkitekt Vejle Kommune, liwol@vejle.dk , mobil: 20229468