Pressemeddelelse
16. februar 2021
 
 
 
 
 
 
 
 
 

God opførsel og et smil gør sig altid godt

 
 
 
 

Vi er mange, der bruger naturen lige nu, selvom Kong Vinter holder temperaturen under frysepunktet. Og for at det ikke skal koge over derude, er det vigtigt, vi alle viser hensyn - både over for hinanden og specielt over for de private jordejere, der stiller stier og veje til rådighed, så vi alle har adgang til naturen.

 
 
 
 
KarlErikLund_GivePlantage.jpg

Næsten 75 procent af kommunens vandreruter går gennem private arealer, så det er vigtigt at kende reglerne for færdsel på private arealer, påpeger formand for Natur- og Miljøudvalget, Karl Erik Lund.

 
 
 
 

Vi bruger alle naturens rum som et kært fristed, hvor vi kan koble af og få et pusterum midt i en svær tid med nedlukning af samfundet. Det kan man opleve ved selvsyn, når man er derude; der vandres på livet løs - selv her i den koldeste vinter.

 

- Vi har genopdaget naturen og alt det gode, den har at byde på. Vi finder nye, spændende ture og vi lader os inspirere af naboer, hjemmesider og artikler i aviserne. Det er rigtigt godt, og det håber vi fortsætter - også efter vi har fået bugt med corona-pandemien, siger Karl Erik Lund, der er formand for Natur- og Miljøudvalget i Vejle Kommune.

 

Han ønsker i den forbindelse at gøre opmærksom på vigtigheden i at passe på naturen og vise hensyn - både over for naturen, hinanden og ikke mindst over for de lodsejere, der lægger privat jord til rigtigt mange kilometer af Vejle Kommunes mere end 650 km vandrestier og -ruter.

 

Vigtigt samarbejde med private jordejere

Næsten 75 procent af kommunens vandreruter går gennem privat arealer, og der arbejdes målrettet på at skabe adgang til naturen for alle gennem dialog og samarbejdsaftaler med lodsejere. Det er en del af en udvikling, som Vejle Kommune gerne ser mere af til glæde og gavn for os alle sammen. Specielt i en tid hvor det så tydeligt kan ses, at det er meget vigtigt, vi har adgang til naturen.

 

- Jeg vil gerne sende en stor tak til de mange lodsejere, der stiller deres private jord til rådighed for alle os andre, der gerne vil ud og opleve naturen. Det, synes jeg, er ret flot, siger Karl Erik Lund, og understreger, hvor vigtigt det er, at vi som gæster opfører os ordentligt og overholder de retningslinjer, der gælder for færdsel i den privatejede natur.

 

Svært med forskellige regler

Det kan faktisk være lidt svært at bevæge sig korrekt i naturen, da der er forskel på, om man vandrer på en sti, der går gennem privat eller offentligt areal. Det er specielt vigtigt at vide, hvad reglerne er for færdsel på privat jord. Som udgangspunkt skal du blive på stien eller vejen, når du bevæger dig på privat areal. Du må ikke vandre væk fra stien og ind i skoven. Og så skal du også her huske at holde din hund i snor samt tage dit affald med dig.

 

- Og er der et skilt med cykling forbudt, er det ikke for at genere dig. Så er det for at tage hensyn til enten stiens kvalitet, græssende dyr eller naturen omkring og dermed også de personer, der ejer jorden, fortæller Karl Erik Lund.

 

Dertil kommer reglen om, at man kun må færdes i privat skov fra kl 06.00 morgen til solnedgang.

 

- Husk! God opførsel og et smil gør sig altid godt, uanset om man er i privat eller i offentlig skov, understreger Karl Erik Lund.

 

 

 

Box: Hvad må du i naturen?

På Vejle Kommunes hjemmeside har vi samlet en oversigt over alle regler for færdsel i naturen.

Læs mere på websiden: Vejle.dk/regler-udeliv

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kontaktinformation

 

  • Karl Erik Lund, formand for Natur og Miljøudvalget, Vejle Kommune
    Tlf: 21 54 83 37 // mail: kaelu@vejle.dk
  • Klaus Enevoldsen, afdelingsleder Natur & Udeliv, Vejle Kommune
    Tlf: 20 43 51 30 // mail: klaen@vejle.dk