Pressemeddelelse
27. februar 2020
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Byg gakkede robotter og bliv meget klogere

 
 
 
 

Hvad skal der til for at vække flere pigers interesse for moderne teknologi? At lade dem være medskabere og ikke blot forbrugere af teknologi? Det er spørgsmålene bag Shitty Robot Gala, der for anden gang afholdes i Spinderihallerne den 5. marts 2020.

 
 
 
 
 
 
 
 

Det digitale værksted, FabLab, i Spinderihallerne i Vejle har taget initiativet til, at 200 børn fra Vejle Kommunes folkeskoler, efterskoler og ungdomsuddannelser de sidste to måneder har bygget skøre og gakkede robotter. Det er lykkedes med støtte fra Teknologipagten, der er ledet af regeringen og et Teknologipagtråd.

 

Inspiration fra YouTube-stjerne

Eleverne har bygget robotterne under titlen Shitty Robot Gala, hvor det gælder om at bygge gakkede robotter - så skøre som muligt. Det gør de med inspiration fra den svensk-amerikanske robotbygger og YouTube-stjerne, Simone Giertz. Hun er ophavskvinde til fænomenet "Shitty Robots", der dækker over robotter, der sjældent opfører sig, som vi havde tænkt - men som børnene og de unge til gengæld har det sjovt med at bygge. Og så lærer de mindst lige så meget af at bygge robotter med fejl som helt perfekte robotter.

 

"Når unge bygger vanvittige, gakkede og skøre robotter, er motivationen på det højeste, for det er sjovt og skørt men stadig fagligt udfordrende. Denne kombination udløser et automatisk drive hos de unge, som lægger en utrolig energi i det de skaber. Lad os sammen skabe en anderledes vinkel på det at skabe med teknologi! Lad os gøre det til en fest i stedet for en konkurrence og lad os hylde de mange skæve vinkler på robotbyggeri," siger Peter Dahl, leder af Fablab Spinderihallerne.

 
 
 
 
 

Fejring ved stor gallafest

Den 5. marts kulminerer hele projektet i en gallafest, hvor alle 200 børn udstiller deres robotter for hinanden, deres familier, samarbejdspartnere og alle andre, som har lyst til at komme og se de mange fantastiske og skøre opfindelser. Sidste år var der bl.a. hjemmebyggede slikmaskiner, en M&M's-farvesorteringsrobot, et entertainmentcenter til hunde, der via katapulter kunne kaste med hundekiks og i omegnen af 50 andre gakkede robotter. Alle er velkommen i Spinderihallerne, når gallafesten starter kl. 15.

 
 
 
 
 

FAKTABOKS

Teknologipagten er ledet af regeringen og et Teknologipagtråd. Formålet med Teknologipagten er at styrke danskernes STEM-kompetencer (Science, Technology, Engineering and Math). Hvis det lykkes at skabe og fastholde unge pigers begejstring for STEM-fagene, vil det bl.a. kunne bidrage til at løse det store rekrutteringsproblem, som teknologi-, IT-, ingeniørbranchen m.fl. oplever.

 

Pressen er velkommen

Pressen er velkommen hele dagen den 5. marts, hvis I ønsker billeder og interviews med eleverne, mens de stiller op og gør klar - det officielle program starter kl. 15. Se programmet her:

  • 13:00 Check in for børn og robotter - herefter opstilling af jeres robotter i udstillingsarealet.
  • 14.15 Velkommen til robotbyggerne v/ Peter Dahl, leder af FabLab Spinderihallerne. Backstage baren åbner og byder på drinks og snacks.
  • 15:00 Vejles drømmerobot v/ Vejles Borgmester Jens Ejner Christensen & Innovationschef Anne Schødts. Forældre og gæster udefra er velkomen.
  • 15.15 Kvinder i Tech - mød vores rollemodeller.
  • 15:45 Robotudstillingen åbner med et ordentligt brag! Lærere, forældre og gæster kan nu besøge standene og høre om og se børnenes robotter i aktion.
  • 17:00 Farvel og Robot - dagen slutter med bobler og snacks for alle.

Kontakt

Peter Dahl, leder af FabLab Spinderihallerne, petda@vejle.dk eller mobil 20 18 90 48