Sådan skal Danmarks nye museum se ud

 
 
 
 

Museumsdanmark bliver snart udvidet, når Egtvedpigen får sit eget museum. Tirsdag den 20. december kunne Vejlemuseerne og Vejle Kommune løfte sløret for, hvordan Egtvedpigens Verden skal se ud.    

 
 
 
 
82017_Egtvedpigens Verden_Ankomst.jpg
 

Vinderprojekt af AART architects

 
 
 
 

De fleste har hørt om Egtvedpigen. Men hvem var hun, og hvad var det egentlig for et liv hun levede dengang for 3.500 år siden? Det bliver omdrejningspunktet for det nye museum Egtvedpigens Verden - et museum vendt på vrangen.

 

Her inviteres gæsterne til at gå på opdagelse i det selv samme landskab, som Egtvedpigen levede i tilbage i bronzealderen. Museet lader nemlig naturen og landskabet være en integreret del af historiefortællingen.

 

Det er historien om den unge kvinde, om bronzealderens mytologi, barnets hemmelighed, fjerne forbindelser og Egtved i bronzealderen.

 

- Egtvedpigen har afgørende betydning for Danmarkshistorien og vores forståelse af det liv, der blev levet i bronzealderen. Derfor glæder det mig, at vi nu får et museum, der inviterer både store og små til at gå på opdagelse i vores fælles historie, siger Dan Arnløv Jørgensen, viceborgmester og formand for Kultur- og Idrætsudvalget i Vejle Kommune.

 

En portal af stampet lerjord

 

Det blev AART architects, der med sin forståelse for blandt andet landskabet og den cirkulære tankegang vandt den idékonkurrence, som skulle ligge grundstenene for Egtvedpigens Verden.

 

Blandt vinderprojektets elementer er en portal i stampet lerjord, der skaber en tydelige overgang fra nutidens verden til Egtvedpigens Verden, når gæsterne ankommer til stedet.

 

- Det er noget særligt at skulle skabe en helt ny kulturattraktion i Danmark. Vi er rigtig stolte af at blive betroet opgaven, og vi glæder os til samarbejdet med Vejle Kommune og Vejlemuseerne. Egtvedpigens Verden bliver et oplevelsesrigt møde med Danmarkshistorien, hvor formidlingen og iscenesættelsen ikke begrænses til en bygning, men breder sig ud i de historiske landskaber, som Egtvedpigen levede i, siger Anne Sofie Buur Okkels, partner og arkitekt i AART architects.

 

Det var et enigt dommerpanel, der pegede på AART architects som vinder af idékonkurrencen.

 

- Vinderprojektet har vist stor forståelse for, hvordan landskabet på bedste vis bliver en del af formidlingen. Samtidig har de skabt en bygning med både sanselighed og stoflighed og med inspiration fra den cykliske tankegang, som prægede kvindelivet i bronzealderen, siger Flemming Hedegaard Larsen, museumschef for Vejlemuseerne.

 

Egtvedpigens Verden forventes at stå færdigt til februar 2025.

 

Om Egtvedpigens Verden

 

Egtvedpigen er et af de mest velbevarede fund fra bronzealderen, vi har i Danmark. Hun giver os et unikt indblik i en anden verden og er med til at udvide vores forståelse af bronzealderen og det liv, de levede for 3.500 år siden.

 

Egtvedpigens Verden er et moderne museum, hvor gæsterne inviteres til at gå på opdagelse i den selvsamme jord, som Egtvedpigen gik på for 3.500 år siden. Museet og formidlingen vil skifte med årstiderne, som livet også gjorde dengang.

 

Egtvedpigens Verden kommer til at rumme fem temaer: Den unge kvinde, bronzealderens mytologi, barnets hemmelighed, fjerne forbindelser og Egtved i bronzealderen. Til sammen danner de fem temaer rammen om det liv, der blev levet netop på fundstedet for Egtvedpigens grav. Hvor landskabet var omdrejningspunkt for en hverdag med landbrug, bopladser og gravhøje.

 

Noget af det, der kendetegnede livet i bronzealderen, var behovet for at rejse over store og små afstande, og her udgjorde hærvejen en hovedfærdselsåre. Derfor bliver Egtvedpigens Verden integreret i hærvejsruten som et naturligt og inspirerende ophold.

 
82017_Egtvedpigens Verden_Portalen.jpg
 

Vinderprojekt af AART architects.

 
 
 
 
82017_Egtvedpigens Verden_Gravhøj - Præsentationsbillede.jpg
 

Vinderprojekt fra AART architects.

 
82017_Egtvedpigens Verden_Snit 1-100.jpg
 

Vinderprojekt af AART architects.

 
82017_Egtvedpigens Verden_Situationsplan_1-500.jpg
 

Vinderprojekt af AART architects.

 
82017_Egtvedpigens Verden_Plan 1-200.jpg
 

Vinderprojekt af AART architects.

 
 
 
 
 
 
Kontaktinformation

Dan Arnløv Jørgensen, viceborgmester og formand for Kultur- og Idrætsudvalget i Vejle Kommune, tlf. 25 47 35 35
Flemming Hedegaard Larsen, museumschef for Vejlemuseerne, tlf. 51 50 92 15
Anne Sofie Buur Okkels, partner og arkitekt MAA i AART architects, tlf. 41 96 35 15
Jens Byriel Kinch, landskabsarkitekt og faglig leder AART Byrum og landskab, tlf. 41 72 08 03