Pressemeddelelse
5. september 2019
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Vejle Kommune får ekstra fokus på pårørende

 
 
 
 

Vejles nye pårørendeguider skal støtte pårørende, sådan at de passer på sig selv i en presset hverdag med mange krav, bekymringer og dårlig samvittighed

 
 
 
 
 
 
 
 

Det er ofte hårdt at være pårørende til en person med alvorlig sygdom. Derfor glæder det formanden for Vejle Kommunes Sundheds- og forebyggelsesudvalg, som står bag initiativet, at Vejle Kommune nu får pårørendeguider:
 

"Mange pårørende er under et enormt pres fra flere sider og er selv i risiko for at gå ned med flaget, fx gå ned med stress, fordi de tilsidesætter sig selv for at være der for den syge. Så jeg synes, det giver rigtig god mening at have pårørendeguider," fortæller udvalgsformand Peder Hummelmose (V).


Pårørendeguidernes opgave er at støtte og rådgive de pårørende, forklarer Merete Bennedsen, der er en af de to pårørendeguider:
 

"Omsorgen for den syge tager mange ressourcer og mentale kræfter. Men det er vigtigt, at den pårørende også støttes i at anerkende egne behov, ønsker og grænser. Vi tilbyder derfor samtaler, gruppeforløb eller blot en uforpligtende snak, om hverdagen og de udfordringer den måtte indeholde."
 

Inger fandt et frirum
I 2018 afprøvede Sundhedsafdelingen et kursus til pårørende, der blev evalueret, videreudviklet og nu er mundet ud i, at Vejle Kommune får pårørendeguider.

 

Inger Nathan deltog på kurset, som pårørendeguiderne fortsat tilbyder. Dengang var hendes nu afdøde mand, Erling, syg af kræft.

Ingers hverdag blev pludselig travl med lægesamtaler, sygehusbesøg, ture på apoteket for at hente medicin, visitationsmøder med kommunen og meget mere. Foruden alle de følelsesmæssige udfordringer.
 

Inger var i tvivl, da Erling foreslog, at hun tog pårørendekurset:
 

"Jeg kan klare det selv," mente Inger.
 

Men hun endte med at prøve kurset. Det fortrød Inger ikke. Hun var glad for undervisningen, der gav stof til eftertanke, og samtidig fandt hun et frirum:
 

"Det var en glæde at komme på kurset. Jeg følte, at ordet var frit - her var der ingen kritik. Man kunne sige hvad man ville, uden at tænke om nogen fik ondt af det."
 

Erling døde i november måned i 2018. Kurset og fællesskabet på holdet hjalp hende igennem en svær periode af hendes liv:
 

Det var en god oplevelse, at deltagerne var så forskellige. Forinden var jeg i tvivl, om vi overhovedet kunne "sige hinanden noget."  Men når man står i samme situation, er det lige meget, hvem man er - så føler man støtte fra andre. Jeg var lettet hver gang, jeg tog fra kurset," siger Inger.


Hvis du vil have mere at vide om guidernes tilbud, kan du ringe til Merete Bennedsen, der er pårørendeguide på tlf. 20 51 77 84 eller læse mere på www.vejle.dk/pårørende

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kontaktinformation

Peder Hummelmose, formand for Teknisk Udvalg. Mail: pehum@vejle.dk og tlf.: 40 21 02 86

 

Merete W. Bennedsen, ergoterapeut i Vejle Kommunes Sundhedsafdeling, tlf. 76 81 81 01, mobil;   20 51 77 84, merwb@vejle.dk