Hold øjnene på vejen og fingrene fra mobilen

 
 
 
 

Der er stadig for mange, der bruger håndholdt mobil bag rattet, viser nye tal fra politiet. Nu opfordrer Vejle Kommune alle trafikanter til at lægge mobilen væk, når man kører i trafikken.

 
 
 
 
Trafikkampagne Læg Mobilen.jpg
 
 
 
 

Kør bil, når du kører bil. Det budskab har mange trafikanter stadig brug for at blive mindet om. I løbet af årets første seks måneder har Sydøstjyllands politikreds uddelt 1.206 klip for brug af håndholdt mobil. Det viser nye tal fra Rigspolitiets Nationale Færdselscenter.

 

Farligt og forbudt
For at få flere til at holde øjnene på vejen og fingrene fra mobilen vil man i Vejle Kommune i ugerne 37-38-39 kunne se kampagneplakater med budskabet "Kør bil, når du kører bil" på en lang række af kommunens parkeringspladser.

 

- Vi har en vigtig opgave i fortsat at minde bilisterne om, at det både er forbudt og farligt at bruge sin håndholdte mobiltelefon, når man kører bil. Vi kan arbejde med trafikforholdene, bygge om, lave fartjusteringer og mange andre ting, men alt dette nytter kun noget, hvis bilisterne holder øjnene på vejen. Det er alt afgørende, og det kan vi kun blive ved med at opfordre til. Derfor er Vejle Kommune med i kampagnen, siger Pia Gulddahl Møller, projektleder, Vejle Kommune.

 

Skyld i mange ulykker
For et par år siden blev straffen for at bruge håndholdt mobil skærpet, så det foruden en bøde også koster et klip i kørekortet. Stramningen fik flere bilister til at lægge mobilen væk. Men vi er ikke i mål endnu, da der stadig er uopmærksomhed involveret i mange ulykker. Hver 4. dag mister en person livet i trafikken på grund af uopmærksomhed eller manglende orientering.

Hos Rådet for Sikker Trafik genkender man problemet. I en undersøgelse, som Rådet for Sikker Trafik og Forsikring & Pension har gennemført blandt 5.028 bilister i år, svarer cirka hver 8. bilist, at han eller hun ofte eller engang i mellem bruger mobilen håndholdt, når de kører i trafikken.

 

- De fleste synes heldigvis ikke, at det er ok at sidde og rode med den håndholdte mobil bag rattet, og bliver irriteret, når de oplever, at andre gør det. Det er både dårlig trafikkultur og risikabelt at være uopmærksom i trafikken, siger Lisbeth Sahl, seniorprojektleder i Rådet for Sikker Trafik.

 

Det er kommunerne, Rådet for Sikker Trafik og Forsikring & Pension, der står bag uopmærksomhedskampagnen "Kør bil, når du kører bil".

Foruden plakater langs vejene vil en ny kampagnefilm "Se væk, skat" i de kommende uger kunne ses på TV2, Discovery+, web-tv, i biograferne, på sociale medier og hos Rådet for Sikker Trafik.

 

Fakta: Politiet har uddelt flere end 14.000 klip på seks måneder:

Så mange klip har politiet uddelt for brug af håndholdt teleudstyr mv. i 1. halvår af 2021 per politikreds (kilde: Rigspolitiets Nationale Færdselscenter):

  • Nordjylland: 1.606
  • Østjylland: 1.490
  • Midt- og Vestjylland: 1.523
  • Sydøstjylland: 1.206
  • Syd- og Sønderjylland: 1.003
  • Fyn: 772
  • Sydsjælland og Lolland-Falster: 722
  • Midt- og Vestsjælland: 846
  • Nordsjælland: 573
  • Københavns Vestegn: 1.112
  • København: 3.132
  • Bornholm: 43
  • I alt: 14.028.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kontaktinformation

Pia Gulddahl Møller, projektleder, Vejle Kommune: 29 36 30 46
Lisbeth Sahl, seniorprojektleder, Rådet for Sikker Trafik: 42 42 70 27