Pressemeddelelse
22. januar 2019
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Det rykker når læger og sygeplejersker taler med patienter om rygestop

 
 
 
 

Siden oktober 2018 har Sygehus Lillebælt spurgt patienter, der ryger, om de vil have en henvisning til et kommunalt rygestopforløb. Det har givet pote. Antallet af borgere, der siger ja tak til et rygestoptilbud er mere end tredoblet i Vejle Kommune 

 
 
 
 
 
 
 
 

Kim Bøgh Andersen var træt af at være henvist til vindblæste steder, når han skulle have en cigaret. Men der skulle hjerteproblemer og kærlige spark fra sygehuslæge og sygplejersker til, før han sagde ja tak til Vejle Kommunes rygestoptilbud:


"Det betød noget for min erkendelse, at de fx kunne fortælle, hvordan nikotin påvirker den medicin jeg får. At nikotinen klumper medicinen sammen, og derfor ikke virker ordentligt," siger Kim Bøgh Andersen, der har røget 1-3 pakker cigaretter om dagen, siden han var 16 år.
 

I løbet af de sidste tre måneder har Kim og 118 andre patienter fra Sygehus Lillebælt taget imod en henvisning til et rygestopforløb. Hvis tendensen fortsætter vil det samlede tal stige betragteligt i 2019. Det glæder Peder Hummelmose, der er formand for Sundheds- og Forebyggelsesudvalget i Vejle Kommune.
 

"Det rykker, når sygehuspersonalet spørger, om patienten vil have et rygestopforløb. 3 ud af 4 rygere vil egentlig gerne stoppe, og mange vil gerne have hjælp. De ved bare ikke, at hjælpen findes. Den viden giver Sygehus Lillebælt nu videre," siger Peder Hummelmose, der ikke i tvivl om, at de kommunale kroner, der financierer tilbuddet, er givet godt ud.

God timing at spørge ved indlæggelse
Samtidig er det sandsynligt, at sygehuset spørger patienten på et tidspunkt, hvor de er motiverede på grund af sygdom. Sådan var det i hvert fald for Kim Bøgh Andersen, der også fik en ekstra motivation, da han blev udskrevet fra sygehuset, hvor han ikke havde røget i fem dage:
 

"Jeg fik udleveret min pose med det tøj, jeg havde på, da jeg blev indlagt. Pludselig kunne jeg godt lugte den skarpe lugt af røg, og det var med til at sætte en streg under, at jeg skulle stoppe med at ryge."
 

I dag er det 40 dage siden Kim Bøgh Andersen tog den sidste cigaret:
 

"Indimellem kommer der en tsunami af trang, hvor jeg skal være standhaftig. Men der går længere og længere tid i mellem. Og det motiverer mig, at jeg kan mærke, at rygestoppet hjælper på helbredet. Jeg er blevet lidt gladere, har fået mere luft, og maden begynder at smage af mere."

 

 

MERE INFO

  • Se eventuelt artikel om pilotprojektet, som sygehuset lavede, før de gik i gang med at spørge alle deres patienter om rygning: http://www.sygehuslillebaelt.dk/wm510232
  • 198 patienter sagde ja tak til at blive ringet op af en rygestopkonsulent fra kommunen i oktober til december. 119 af de 198 patienter startede i et rygestopforløb.
  • Omkring 50 borgere er startet i et rygestopforløb i oktober, november og december ud over de 119 borgere, der har været indlagt på sygehuset. I alt 169 borgere.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kontaktinformation

Rygestopkoordinator i Vejle Tina Staalsen Wagner, tlf. 20 53 41 81, TSTWA@vejle.dk 

Formand for Sundheds- og Forebyggelsesudvalget i Vejle Kommune, Peder Hummelmose, tlf.: 40 21 02 86