Pressemeddelelse
11. november 2020
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Vejle Kommunes første demensvenlige have er klar til brug

 
 
 
 

I 2020 blev der i budgetforliget afsat fem millioner kroner til at gøre plejehjemshaverne i Vejle Kommune mere demensvenlige. Nu er den første demensvenlige have færdig. 

 
 
 
 
Indvielse af Vejle Kommunes første sansehave, Bakkeager

Så er snoret klippet, og beboerne er klar til den første tur i den nye sansehave, Plejecenter Bakkeager i Vejle Kommune.

 
 
 
 

Vejle Kommune har det sidste halve år været i fuld gang med at indrette haverne på samtlige plejecentre til borgere med demens. Det betyder, at haverne bliver designet til at stimulere alle sanser og inviterer borgerne til at tilbringe tid udenfor i naturen i sikre rammer.

 

Trygge og sikre haver
- Der er en stor tryghed i at være i en beskyttet have, hvor man kan gå en tur selv og ikke skal være bange for at fare vild. Og så ved vi, at grønne omgivelser, lys og frisk luft har en meget positiv indvirkning på beboernes døgnrytme, bl.a. at tid tilbragt udendørs i sollys fører til en bedre nattesøvn, hvilket borgere med demens ofte er udfordret af, fortæller Birte Schelde, leder af demensenheden i Vejle Kommune.

 

Den første have er nu klar. Det er haven, som er tilknyttet Plejecenter Bakkeager i Bredballe. De øvrige haver bliver færdige inden årets udgang, og de er alle et resultat af budgetforliget i 2020, hvor der blev afsat fem millioner kroner til at gøre haverne mere demensvenlige.

 

De 14 haver bliver ikke ens, men tilpasses det enkelte plejehjems muligheder. Men fælles for dem alle er, at de er rare og hyggelige med snoede stier og masser af træer, planter og blomster. Der vil også være bænke, så man kan sidde og nyde udsigten, eller pavilloner. Der har også været fokus på klimavenlige løsninger som f.eks. etablering af solcellelamper på stierne.

 

Kaniner, høns og fuglekvidder
- I nogle haver er der noget levende at se på og røre ved, f.eks. drive-in kaninbur med adgang for kørestol og rollator. Andre steder er der høns, der går frit omkring. Lyde er også vigtige, f.eks. fra en rislende bæk eller et vandspil. Mange planter og buske i haverne er særligt fuglevenlige, så haverne skulle gerne komme til at genlyde af velkendt fuglekvidder. Og blomsterne i sig selv dufter og appellerer til både lugte- og synssansen, siger Birte Schelde.

 

Ifølge Birte Schelde drejer det sig om at skabe et godt hverdagsliv og skabe noget genkendeligt, da det er vigtigt for særligt borgere med demens. Det gælder både i forhold til havernes design og de øvrige rammer på plejecentrene:

 

- Mange, der flytter ind på et plejecenter, er i dag ramt af en demens. Derfor arbejder vi på at gøre vores centre demensvenlige for at skabe en så god og tryg hverdag som muligt, bl.a. med elektroniske dørlåse på lejlighedernes yderdøre, så de ældre ikke kommer til at gå ind i hinandens lejligheder. Næste skridt er at gøre inde-arealerne demensvenlige gennem farvevalg, lyd og lysmiljø, bl.a. med døgnrytmelys, så borgerne får en bedre døgnrytme og dermed en bedre nattesøvn. Og nu er udearealerne også gjort demensvenlige, så beboerne kan blive stimuleret og få gode oplevelser, fortæller demenslederen, der glæder sig til, at beboerne kan tage haverne i brug.

 

Haverne er lavet i samarbejde med Teknik og Miljø, som bl.a. har sikret, at løsningerne er klimavenlige, hvor det har været muligt.

 

Det var meningen, at der skulle være en officiel indvielse i forbindelse med færdiggørelsen af den første have, men pga. corona udsættes den til senere, så Bakkerager lavede en mindre indvielse - kun for personale og beboere. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kontaktinformation

Birte Schelde, leder af demensenheden i Vejle Kommune, tlf. 76 81 66 21.