Pressemeddelelse
13. december 2019
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Årets batterijagt slog sidste års rekord med flere længder

 
 
 
 

Batterijagten 2019 er slut, de sidste batteri er vejet, og onsdag morgen blev årets mest ihærdige batterijægere kåret. Intet mindre end 4,01 ton batterier blev det til, og vinderen blev Øster Nykirke Skole i Vonge, der sammen med i alt 1550 elever fordelt på otte skoler slog sidste års rekord på 2,6 ton.

 
 
 
 
 
 
 
 

Og det var 100 meget stolte elever fra Øster Nykirke Skole, der onsdag morgen modtog prisen som årets flittigste batterijægere 2019. 7,3 kg pr. elev nåede de op på, og for deres store arbejde med at samle husholdningsbatterier ind blev de i dag belønnet med et spændende kemishow for hele skolen.

 

- Vi finder stadig rigtig mange batterier ude i naturen og i det restaffald, vi samler ind, og de gør stor skade, fordi de indeholder rigtig mange giftstoffer. Derfor har vi fortsat et stort fokus på at samle batterier ind, og det er fedt, at så mange elever er med til at vise vejen, fortæller Torben Andersen, underviser og inspirator på Økolariet.

 

1550 børn sætter nye rekorder
Årets batterijagt er den femte af sin slags, og siden 2015 er både antallet af indsamlede batterier og deltagende elever steget stødt år for år. Og det er blevet til rigtig mange husholdningsbatterier de sidste fem år.

 

Batterijagten 2019 løb af stablen i uge 46 med i alt 1550 elever fordelt på otte skoler. Hver elev fik en lille batteriboks med hjem, som de i løbet af ugen kunne samle husholdningsbatterier i. Der blev i alt indsamlet 4010 kg. batterier, hvilket er knap 2,7 kg. batterier pr. elev. Den skole, der fik samlet flest batterier ind, var Øster Nykirke Skole, hvis godt 100 elever samlede 7,3 kg. pr. elev. 2. pladsen gik til Bredsten/Gadbjerg Skole, og 3. pladsen gik til Hedegård Friskole.

 

- Batterijagten er en tilbagevendende begivenhed her på skolen, og batteriindsamlingen er virkelig noget, eleverne har taget til sig. Der er stor bevidsthed om naturen herude, og derfor taler vi også generelt meget om klimaet, og hvad der fx sker, hvis batterierne ender ude i naturen. De går op i det med liv og sjæl, og jeg er simpelthen så stolt af deres indsats - og det er de også selv, fortæller skoleleder på Øster Nykirke Skole, Henrik Fenger Lyngaard.

 

Jul med potentiale

Mange batterier indeholder giftige stoffer som blandt andet syrer, tungmetaller og lithium, som gør skade i naturen og forurener den røg, som kommer fra forbrændingsanlæggene, når restaffaldet brændes. Vi kan gøre meget skade på både mennesker og miljø, hvis vi efterlader batterierne de forkerte steder, og derfor er det vigtigt at aflevere dem korrekt, så vi kan genanvende det, der kan genanvendes, og skaffe os af med resten på en rigtig måde.

 

Julen står for døren, og med den følger både mange batteridrevne LED-lys og alskens gaver med batterier. Hjælp os med at hjælpe naturen og smid batterierne i de røde kasser til farligt affald, når de ikke kan længere. Så vil vi glæde os til at hente dem, når vi kommer forbi næste gang.

 

Læs mere om Batterijagten på www.okolariet.dk/batterijagt

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kontaktinformation

Yvonne Thagaard Andersen, afdelingsleder i AffaldGenbrug, Vejle Kommune. Mail: yvman@vejle.dk, tlf.: 2928 2745
 

Torben Andersen, underviser og inspirator, Økolariet, Vejle Kommune. Mail: tokan@vejle.dk og tlf.: 7681 2059.