Kronprinsparret besøger Kongernes Jelling før prisuddeling

 
 
 
 

Kronprinsparret aflægger besøg i årets værtskommune før uddelingen af Kronprinsparrets Priser. I år går turen til Jelling, hvor parret bl.a. skal høre om vikingetiden, kunstig intelligens og Tour de France.

 
 
 
 
 
 
 
 

I år uddeles Kronprinsparrets Priser i Vejle lørdag 25. september. Men inden den traditionsrige prisuddeling løber over skærmen på DR1 kl. 21.00, besøger Kronprinsparret Kongernes Jelling.

 

Sidst på eftermiddagen vil borgmester Jens Ejner Christensen tage imod Kronprinsparret sammen med museumschef Morten Teilmann-Jørgensen, der fortæller om oplevelsescentret og historien i Jelling: Her blev den danske nation født!

 

Nye måder at formidle historien på
Kronprinsparret vil bl.a. få lejlighed til at indgå i en samtale med Gorm den Gamle, når parret skal høre om museets nyeste tiltag: Jelling Viking Test Center. Museet tester her fremtidens måder at formidle historie og verdensarv på og eksperimenterer med bl.a. kunstig intelligens.

I testcentret afprøves Viking Escape Room, Bersærkerboks og Black Box, hvor scenografi, stemning og indhold kan ændres. Både test og evaluering sker i samarbejde med lokale aktører og internationale samarbejdspartnere. Erfaringerne skal bruges som input til at skabe fremtidens turistdestination i Kongernes Jelling - Home of the Viking Kings.

 

Som afslutning på besøget i Jelling får Kronprinsparret forevist Jelling Højene, som sammen med kirken, runestenene og resten af monumentområdet er optaget på UNESCO´s verdensarvsliste.

Her vil projektleder Jacob Rasmussen fortælle om forberedelserne til Tour de France.


Når starten går til 3. etape i Tour de France 3. juli næste år vil rytterne som det første køre fra Vejle mod Jelling. Her vil rytterne passere lige forbi hovedindgangen til Kongernes Jelling og få meter fra højene, og hele monumentområdet vil komme på tv-skærmene over store dele af verden.

 

Borgmester Jens Ejner Christensen glæder sig til Kronprinsparrets besøg.

 

-         Det er altid festligt, når Kongehuset er på besøg. Vi glæder os til at fortælle Kronprinsparret om vores eksperimenter med ny teknologi i 1000 år gamle rammer, og hvordan vi sætter monumentområdet på verdenskortet under Tour de France. Og så glæder vi os til festaftenen i Vejle Musikteater, understreger Jens Ejner Christensen.

 

Prisuddeling i Musikteatret
Efter besøget i Jelling kører Kronprinsparret mod Vejle Musikteater, der fire timer senere er rammen om årets uddeling af Kronprinsparrets Priser - en prisuddeling, der med fire priser hylder ekstraordinære præstationer inden for dansk, grønlandsk og færøsk kultur og socialt arbejde.

 

Modtagerne af Kronprinsparrets Kulturpris og Kronprinsparrets Sociale Pris afsløres under showet. Følg med på DR1 lørdag den 25. september kl. 21.00 eller på DR's, Bikubenfondens og Kongehusets digitale platforme.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kontaktinformation

 

Borgmester Jens Ejner Christensen, tlf. 20 16 32 14.

 

Presseakkreditering
Presse der ønsker at dække besøget i Jelling skal sende ønske om akkreditering seneste 17. september kl. 16.00 til kommunikationskonsulent Vicki Larsen på vimla@vejle.dk

 

Bemærk, at der i selve foredragssalen, hvor museets nye formidlingsgreb vises, vil være begrænset plads. Pladserne fordeles forud for besøget.

 

For yderligere oplysninger om akkreditering og pressens forhold kontakt Vicki Larsen på vimla@vejle.dk