Pressemeddelelse
7. august 2019
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Alle børn i Vejle skal kæmmes for lus fredag 16. august

 
 
 
 

To gange om året afvikler Vejle Kommune en fælles kampagne mod lus. Det er en effektiv måde at reducere luseplagen, hvis alle forældre gør en indsats lige efter ferierne og får begrænset smitten fra den ene til den anden.

 
 
 
 
 
 
 
 

Fredag 16. august opfordrer Vejle Kommunes Sundhedspleje alle forældre til at kæmme deres børn på en og samme dag, så luseplagen ikke får lov at udvikle sig. Det gælder også teenagerne, der også kan smittes specielt i disse selfies tider.

- Lus vil allerhelst bo i håret, ja, de kan kun leve der. I ferien har vi haft mulighed for at mødes og hygge os med andre fra nær og fjern og måske været uheldige at få ubudne gæster med i håret. Kæm dit barn for lus, så lusene ikke får fred til at bosætte sig og stifte familie, siger sundhedsplejerske Inger Marie Larsen.

- Lusene er ganske små og det kræver grundig kæmning af håret at få øje på de små kræ. Brug tættekammen i fugtigt hår med balsam. Lav skilninger og tag lange strøg helt fra hårroden til hårspidsen. Kig efter lus mellem hvert strøg og tør kammen af.

- Hvis I finder ubudne gæster i barnets hår, skal alle i familien undersøges. Gå derefter i gang med fjerne lusene ved at kæmme og bruge et lusemiddel hos de, der er blevet smittet. Følg proceduren nøjagtigt som skrevet på brugsvejledningen. Giv besked til børnenes institution eller skole, understreger sundhedsplejersken.

- Lus kan ikke udryddes helt, men vi opfordrer til at holde luseplagen nede ved hjælp af gode vaner. Undersøg jeres børn for lus en gang om ugen og behandl, når der findes lus, siger Inger Marie Larsen.

 

Se film og læs mere om lus
I sus og dus får alle lus. Lus smitter kun, når vi er så tæt på hinanden, at håret rører ved hinanden, og lusene kan kravle fra det ene til det anden hårstrå. Lus kan ikke hoppe fra person til person, og de kan ikke bevæge sig, når de fjernes fra håret. Allerede efter to timer væk fra håret er de så svækkede, at de ikke kan gribe fat i et hår. Det er derfor ikke nødvendigt at fryse sengetøj eller bruge diverse skrappe midler til behandling af lusene.

 

Se en sjov lille film om, hvad børn siger om lus og lusebehandling: www.vejle.dk/filmomlus og læs meget mere om, hvad forældre kan gøre ved lus på www.vejle.dk/lus
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kontaktinformation

Sundhedsplejerske Inger Marie Larsen, tlf. 29 20 35 22