Pressemeddelelse
11. juni 2018
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Klar til et pust?

 
 
 
 

Der er stadig for mange, der sætter sig bag rattet og kører, når de har drukket alkohol. Med kampagnen "Klar til et pust?" vil Vejle Kommune og Rådet for Sikker Trafik nu minde alle om at lade bilen stå, hvis man har drukket alkohol til en af sommerens sociale sammenkomster.

 
 
 
 
 
 
 
 

Hver sommer stopper politiet alt for mange bilister, der har en for høj promille. Sommerens grillhygge, strandture, by- og havnefester giver mange anledninger til at nyde alkohol. Desværre er der stadig mange, der sætter sig bag rattet, selv om de er i tvivl om deres promille.

 

Hen over sommeren har politiet ekstra fokus på spritkørsel med kampagnen "Klar til et pust?", som skal minde folk om, at hvis de ikke er klar til at puste i politiets alkometer, så bør de lade bilen stå. Vejle Kommune deltager i kampagnen og sætter i disse dage "Klar til et pust?"- plakater op langs vejene. 

 

- Fra 2007 til 2016 er andelen af spiritusuheld i Vejle faldet fra 21 % til 14 %, men det er stadig over landsgennemsnittet, som er 11 %. Det er særligt om natten i weekenderne - og med unge mennesker, der er registreret spiritusuheld. Der er stadig behov for en målrettet indsats mod kørsel i påvirket tilstand. Og derfor deltager vi i kampagner som "Klar til et pust", der skal være med til at påvirke adfærden og holdningen hos bilisterne, siger Camilla Mølgaard, projektleder, Vejle Kommune.


Alkohol i hver 6. dødsulykke på landsplan
Mens vi er blevet bedre til at lade bilnøglerne ligge hjemme, når vi tager til julefrokost i december, så kniber det mere i sommermånederne. Tal fra hele landet viser, at der sker flere ulykker med alkohol på vejene i juni og juli måned end i fx december.

 

Tallene viser også, at i perioden 2012-2016 har 134 mennesker mistet livet, og 915 personer er kommet alvorligt til skade i trafikulykker med et motoriseret køretøj, hvor der har været alkohol involveret.

 

I en undersøgelse, som Rådet for Sikker Trafik gennemførte blandt 1.400 bilister i 2017, svarer 13 %, at de har kørt bil, selv om de var i tvivl om deres promille.

 

- Det er svært at beregne sin promille, så lad være med at tage chancen. Alt for ofte går det galt, og man risikerer at skade enten sig selv og andre eller at miste kørekortet. Skal du til et sommerarrangement, hvor der er alkohol, så lad bilen stå derhjemme og planlæg på forhånd, hvordan du kommer sikkert hjem, siger Maria Bryld Tværmose Hansen, projektleder i Rådet for Sikker Trafik.

 

Gode råd:

  • Der skal ikke meget til, før de fleste når grænsen for spirituskørsel på 0,5 promille. Det sikreste er at lade bilen stå derhjemme, hvis du ved, at du vil drikke alkohol - eller at drikke max én genstand.
  • Du kan ikke øge forbrændingen af alkohol. Lige meget om du danser, drikker kaffe, tager bad eller trækker frisk luft.

 

Læs mere:

  • Se, hvad Vejle gør for at mindske spirituskørsel: www.vejle.dk/trafiksikkerhed
  • Se Rådet for Sikker Trafiks temaside om spritkørsel: www.sikkertrafik.dk/pust
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kontaktinformation
  • Camilla Mølgaard, projektleder, Vejle Kommune: 76812312 / 40282110
  • Maria Bryld Tværmose Hansen, projektleder, Rådet for Sikker Trafik: 23645548.
  • Jeppe Holm Gudmandsen, pressemedarbejder, Rådet for Sikker Trafik: 28115863.