Pressemeddelelse
23. august 2019
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ædru alkoholikere har dannet nyt netværk

 
 
 
 

Hver tirsdag mødes en gruppe mennesker med det til fælles, at de har haft et alkoholmisbrug. De kalder sig for "Netværket for ædru alkoholikere" og hjælper hinanden med at holde sig ædru og være noget godt for hinanden.

 
 
 
 
 
 
 
 

Det var de to opsøgende medarbejdere Torsten Bendiktsen og Thomas Søgaard, som kom på ideen med at danne netværket. De var efterhånden ret frustrerede over at skulle indlægge de samme mennesker til afrusning igen og igen:

- Et kendetegn for målgruppen er, at de oplever at have mistet betydning for andre mennesker og lever isoleret. De drikker alene. Festen sammen med andre er for længst slut, og drikkeriet har ført til isolation. I netværket får de nye bekendtskaber, og de lærer at være sammen - uden alkohol. Eneste krav for at deltage i netværket er, at de skal være ædru.

'Netværket for ædru alkoholikere' består af alkoholikere, som er stoppet med at drikke, men kæmper for at holde sig væk fra flasken. De mødes hver tirsdag på Cafe Himmelblå, et værested i Vejle Kommune. Typisk 7-10 stk. og både mænd og kvinder.

En af deltagerne er Lars Jensen. Han er alkoholiker, men kæmper for at holde sig ædru. Det lykkes for det meste, men nogle gange falder han alligevel i. Og når han giver efter for drikketrangen, kan han ikke selv styre sit forbrug. Drikkeriet eskalerer og efter et par dage, møder han op Vejle Sygehus til afrusning. Men der bliver stadig længere mellem tilbagefaldene: Hvor han tidligere drak 300 dage om året, drikker han i dag kun ti-tyve dage om året.

Lars Jensen har haft et overforbrug af alkohol det meste af sit liv. For ham er det en sygdom, som ikke kan helbredes. Og når man har den sygdom, vil man altid lide af den: - Helbredt, det tror jeg aldrig, jeg bliver. Men det går meget bedre i dag, siger han.

Lars Jensen tilskriver selv den gode udvikling det nye netværk. I netværket hjælper de hinanden med at holde fast i aftaler. De andre har stået i samme situation, og så kan de hjælpe hinanden med små tricks. Men det handler også om at hygge sig, at have det sjovt sammen, se fodbold og spise sammen. Nogen mødes også privat.

Med tilbuddet bliver kommunens mål om at reducere antallet af mennesker i Vejle Kommune, som føler sig ensomme, således også omsat til virkelighed:

- Det betyder noget at mødes med andre, som ved, hvad det vil sige at være alkoholiker - at man ikke er alene. De kræver ingen forklaringer. Samtidig har vi det også hyggeligt, siger Søren Frandsen, der ligesom Lars Jensen har drukket i mange år og på grund af alkoholen har mistet både kone og venskaber.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kontaktinformation

Opsøgende medarbejdere Torsten Bendiktsen, tlf. 23 24 43 09 og Thomas Søgaard, tlf. 23 74 28 21.
Social- og psykiatrichef Birthe Vorsum, tlf. 29 67 35 85.