Pressemeddelelse
26. oktober 2020
 
 
 
 
 
 
 
 
 

For mange bruger håndholdt mobil i trafikken

 
 
 
 

Otte ud af ti danskere mener, at der er uacceptabelt at tale i håndholdt mobil bag rattet. Men det sker desværre stadig alt for ofte. Nu sætter Vejle Kommune sammen med Rådet for Sikker Trafik fokus på problemet med kampagnen Læg mobilen - så er du lægger 

 
 
 
 
 
 
 
 

De fleste trafikanter ved godt, at håndholdt mobil og bilkørsel både er forbudt og risikabelt. Holdningen er da heller ikke til at tage fejl af, når man spørger bilisterne, om de synes, at det er acceptabelt eller uacceptabelt at tale i mobilen håndholdt, mens man kører i trafikken.

 

Otte ud af ti tager klart afstand fra den handling, viser en undersøgelse blandt 4.567 personer, som Rådet for Sikker Trafik og Forsikring & Pension har gennemført i 1. halvår af 2020. Alligevel har politiet i hele landet sigtet knap 20.500 personer for brug af håndholdt mobil i løbet af årets første ti måneder. De 2.444 af dem er blevet stoppet og sigtet i Sydøstjyllands politikreds, viser tal fra Rigspolitiets Nationale Færdselscenter.

 

- Tallene viser, at der er stort behov for, at vi bliver ved med at minde bilisterne om, at det både er forbudt og farligt at bruge sin håndholdte mobiltelefon, når man kører bil. Vi arbejder målrettet med at gøre veje og stier i hele kommunen trygge og trafiksikre, men det helt afgørende er, at bilisterne er opmærksomme og holder øjnene på vejen - og det kan vi kun blive ved med at opfordre til. Derfor er Vejle Kommune med i kampagnen, siger Camilla Mølgaard, projektleder, Anlæg og Infrastruktur i Vejle Kommune.

 

I over halvdelen af dødsulykkerne på vejene er der uopmærksomhed eller manglende orientering involveret, viser tal fra Vejdirektoratet.


Kom sikkert hjem fra indkøbsturen
Som noget nyt har COOP, Rema 1000 og Jysk givet lov til, at der sættes kampagneplakaterne op på butikkernes parkeringspladser. På den måde vil kunderne også blive mindet om, at når de er færdige med indkøbsturen og skal videre, så bør de lægge mobilen væk og have fokus på trafikken.

 

- Når ulykkerne sker, så virker det fuldstændig meningsløst, at det måske var en helt ligegyldig besked på mobilen, der var skyld i, at det gik galt. For at undgå det, opfordrer vi til, at man lægger mobilen helt væk, allerede når man sætter sig ind i bilen. Især hvis man ved, at man har svært ved at lade mobilen være, hvis den begynder at brumme eller bippe, siger Lisbeth Sahl, seniorprojektleder i Rådet for Sikker Trafik.

 

Læg mobilen - så er du lægger bakkes op af politiet, der gennemfører en uges uopmærksomhedskontrol i trafikken fra den 16.-22. november.

 

Quiz - test din viden: Kender du reglerne for brug af håndholdt mobil i bilen og på cyklen? Test dig selv og vær med i konkurrencen om to biografbilletter: https://www.sikkertrafik.dk/kampagner/koer-bil-naar-du-koerer-bil?id=18253#18253i

 

Undersøgelse: Hvad er din holdning til brug af håndholdt mobil bag rattet? (kilde: Plan Gruppen for Rådet for Sikker Trafik og Forsikring & Pension, 1. halvår 2020, 4.567 adspurgte bilister):
 

·        Meget uacceptabelt: 64,4 %

·        Uacceptabelt: 16,6 %

·        Hverken eller: 10,8 %

·        Acceptabelt: 3,9 %

·        Meget acceptabelt: 2,9 %

·        Ved ikke: 1,4 %

 
 
 
 

Så mange klip har politiet delt ud til trafikanter for brug af håndholdt mobil fra 1/1 - 1/10 2020:

 
 
 
 
 
 
 
Kontaktinformation
  • Camilla Mølgaard, projektleder, Vejle Kommune: 76 81 23 12 / 40 28 21 10
  • Lisbeth Sahl, seniorprojektleder, Rådet for Sikker Trafik: 42 42 70 27