Pressemeddelelse
24. oktober 2019
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Vejle går til kamp mod henkastet affald

 
 
 
 

Otte foreninger i Vejle har sammen med Ren Natur ryddet grøftekanter og rastepladser for henkastet affald, og Økolariet tilbyder fremover gratis udlån af udstyr til indsamling.

 
 
 
 

Ren Natur leverede sikkerhedsveste, arbejdshandsker, affaldsposer og tænger til affaldsindsamlingen. Her er tre elever fra 8. klasse på Bredballe Privatskole i gang.

 

Langs landevejen blev der fundet både spiritusflasker og rester fra et biluheld. Det tager naturen op til en mio. år at nedbryde glas og glasflasker.

 

Cigaretskodder og andet småaffald fyldte meget i affaldssækkene. Det tager naturen op til 12 år at nedbryde et hensmidt cigaretskod.

 

17 elever fra 8. klasse og fem voksne repræsenterede Bredballe Privatskoles Venner, der havde meldt sig som indsamlere på en af Ren Naturs otte udvalgte ruter i Vejle kommune.

 
 
 
 

Et sidespejl til en bil ligger i grøftekanten og glimter i morgenlyset. Lidt længere henne ligger to tomme vodkaflasker side om side med et tomt glas tomatsauce.

Det er tirsdag morgen, og regnen hænger tungt over Gadbjerg, den lille landsby nordvest for Vejle. En flok unge mennesker går koncentreret med grønne affaldsposer og tænger til at samle det henkastede affald op. De er heldigvis nemme at genkende i morgentrafikken på deres grønne veste. Bag på ryggen står Ren Natur.

"Her er der også noget," lyder det fra en af de unge, og lynhurtigt kravler hun ind i et buskads for at fiske et stykke affald ud.

 

8-12 tons henkastet affald hvert år

De unge mennesker kommer fra foreningen Bredballe Privatskoles Venner og har sammen med deres forældre kørt en halv time i den modsatte retning af deres bopæl for at hjælpe Ren Natur og Vejle Kommune med at indsamle henkastet affald i Gadbjerg området.

Hvert år indsamler Vejle Kommune mellem 8 og 12 tons henkastet affald, og på landsplan koster indsamlingen af henkastet affald op mod en milliard kroner.

Vejle Kommune har længe været foregangskommune inden for affaldsindsamling, og netop i år og næste år har kommunen særligt fokus på henkastet affald i naturen. Så da Ren Natur kontaktede kommunen for at invitere dem med i affaldsindsamlingen, slog den til.

 

Store konsekvenser for naturen og kommunekassen

- Vi bruger mange ressourcer på at rydde op efter andre i naturen. Ressourcer, som vi meget hellere vil bruge på andre ting. Vi har en kæmpe opgave foran os med at få opdraget de danskere, der ikke ser noget problem i at smide affald ud af vinduet fra en kørende bil, eller som hellere dumper deres storaffald i skovene, eller som undlader at tage deres ispapir og sodavandsdåser med hjem fra stranden. Det har store konsekvenser for naturen og dyrelivet, og det koster samfundet mange penge, siger Karl Erik Lund, formand for Natur- og Miljøudvalget.

 

Derfor glæder han sig over, at samtlige otte Ren Natur-ruter i Vejle kommune er blevet indsamlet.

 

Fokus på unge mennesker og bilister

- Det, der glæder mig allermest, er, at de fleste ruter er gået af unge mennesker - rideklubber, idrætsforeninger og skoleforeninger. Det er nemlig præcist de unge mennesker og bilister, vi har fokus på i forhold til henkastet affald i Vejle kommune. Ren Natur tiltaget kan være med til at øge de unges fokus på, hvor vigtigt det er at få smidt sit affald rigtigt ud, siger han.

 

I Natur- og Miljøudvalget er det desuden vedtaget at afsætte midler til forskellige tiltag, der kan komme henkastet affald til livs.

 

Lån indsamlingsudstyr gratis

Økolariet har dog allerede selv taget initiativ til at investere i en ny grejbænk med indsamlingsudstyr.

Her kan borgere, der har tid og lyst til at samle affald ind, komme forbi i Økolariets åbningstid og låne en taske fyldt med udstyr - handsker, tænger, affaldssække og veste - helt kvit og frit.

 

FAKTA

  • Ren Natur er et frivilligt tiltag under Hold Danmark Ren. I år er det første gang, der har været indsamling i Ren Natur regi, og Vejle Kommune var med blandt i alt 29 kommuner.
  • Ren Natur har i år udvalgt i alt 8 ruter i Vejle kommune. De deltagende hold var Voltige Klubben Thommysminde, Vejle Rideklub, Vejle Ski- og Motionsklub, Romanian Danish Cultural Community, Jelling Sportsrideklub, Smidstrup-Skærup Idrætsforening, Bredballe Privatskoles Venner og Elitehunden, der tilsammen udgjorde 124 indsamlere.
  • Indsamlingsholdene fyldte i alt 84 sække og fandt 317 dåser med pant og 706 dåser uden pant. En henkastet aluminiumsdåse tager ca. 500 år for naturen at nedbryde, hvorimod 10 genbrugte aluminiumsdåser kan blive til 9 nye dåser.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kontaktinformation

Karl Erik Lund, Formand for Natur og Miljøudvalget, Vejle Kommune. mail: kaelu@vejle.dk Tlf.: 21 54 83 37

Dana-Laura Cernat, projektleder i Grønt Forum, mail: dalce@vejle.dk, tlf.: 21 34 04 53