Pressemeddelelse
2. januar 2019
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Væk med lusene i det nye år

 
 
 
 

Fredag 4. januar opfordrer Sundhedsplejen i Vejle Kommune alle forældre til at kæmme deres børn på én og samme dag, så luseplagen ikke får lov til at udvikle sig.
 

 
 
 
 
 
 
 
 

Lus vil allerhelst bo i håret, ja, de kan kun leve der. I juleferien har vi alle haft mulighed for at mødes og hygge os med andre fra nær og fjern og måske været uheldig at få ubudne gæster med i håret.

- Derfor - kæm dit barn for lus, så lusene ikke får fred til at bosætte sig og stifte familie, siger sundhedsplejerske Birgit Nygaard Hansen. Forældrene skal også huske deres teenagere, der også kan smittes specielt i disse selfies tider.

- Hvis I finder ubudne gæster i håret, skal I straks fjerne lusene ved at kæmme og bruge et lusemiddel. Giv besked til børnenes institution eller skole, understreger sundhedsplejersken. Vi opfordrer også forældrene til at holde luseplagen nede ved gode vaner. De skal fortsætte med at undersøge deres børn for lus en gang om ugen og behandle, når de findes lus.

I sus og dus får alle lus.

Lus smitter kun, når vi er så tæt på hinanden, at håret rører ved hinanden, og lusene kan kravle fra den ene til den anden hårstrå. Lus kan ikke hoppe fra person til person, og de kan ikke bevæge sig, når de fjernes fra håret. Allerede efter to timer væk fra håret er de så svækkede, at de ikke kan gribe fat i et hår. Det er derfor ikke nødvendigt at fryse sengetøj eller bruge diverse skrappe midler til behandling af lusene, understreger Sundhedsplejen.

 

Sjov film om lus
- Lusene er ganske små, og det kræver grundig kæmning af håret at få øje på de små kræ. Brug tættekammen i fugtigt hår med balsam. Lav skilninger og før tættekammen fra hårbund til hårspids. Brug lusemiddel og følg proceduren nøjagtigt som anført på brugsvejledning, siger Birgit Nygaard Hansen.

 

Se en sjov lille film om, hvad børn siger om lus og lusebehandling: www.vejle.dk/filmomlus
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kontaktinformation

Birgit Nygaard Hansen: 20 34 99 28

Inger Marie Larsen: 29 20 35 22