Vejle Kommunes nye ressourcecenter runder bæredygtig milepæl

 
 
 
 

RessourceCenter Vejle sætter flueben ved et vigtigt delmål på rejsen mod at blive bæredygtighedscertificeret efter den anerkendte DGNB-standard.

 
 
 
 
Visualisering_C.jpg

Visualisering af Genbrugstorvet på RCV

 
 
 
 

RessourceCenter Vejle (RCV), der slår dørene op for borgerne i efteråret 2022, tager nu et stort skridt nærmere målet om at få papir på sin egen bæredygtighed. Det sker med en såkaldt præcertificering af centrets administrationsbygning efter DGNB-standarden. RCV skal understøtte fremtidens genbrug og cirkulære økonomi, hvor affald i langt højere grad end tidligere anses som en ressource, der skal bruges igen og igen på vejen mod den grønne omstilling. Med DGNB-certificeringen af RCV's administrationsbygning er Vejle Kommunes bæredygtige ambitioner nu også omsat til selve byggeriet.

 

Grøn milepæl

- DGNB-certificering var netop blandt de 10 principper, Klima-, Natur- og Miljøudvalget udarbejdede som grundlag for byggeriet af RessourceCenter Vejle. Processen har bekræftet os i, at vi er på rette vej med bæredygtigheden af byggeriet, og det er glædeligt at opleve vores politiske visioner omsat til konkret virkelighed, siger formand for Klima-, Natur- og Miljøudvalget Søren Peschardt.

 

Præcertificeringen er dermed en foreløbig grøn milepæl for Vejle Kommune og samarbejdspartnere frem mod at opnå den endelige certificering af det færdige byggeri.

 

Bæredygtighed skal måles

Tyske DGNB (Deutsche Gesellschaft für Nachhaltiges Bauen) er en anerkendt certificeringsordning, som i stigende grad bruges til at lave grundige bæredygtighedsvurderinger af byggerier herhjemme.


- Det er lidt for letkøbt at kalde sig bæredygtig, hvis ikke man måler, hvor bæredygtig man faktisk er. Med DGNB har vi mulighed for at blive målt ud fra forskellige bæredygtighedsparametre og trykprøve vores byggeri for at finde ud af, om vi gør det rigtige, siger projektchef Jonas Langer Flyvholm, der er byggeansvarlig for RCV.

 

DGNB skiller sig ud ved ikke blot at se på sædvanlige bæredygtighedsparametre som klima og miljø, men også på eksempelvis social, økonomisk og teknisk bæredygtighed.

 

Endemålet for administrationsbygningen i RCV er at opnå DGNB Guld med tillægscertificeringen Hjerte. Tilføjelsen "med hjerte" betyder, at der er gjort særlige tiltag for sociale kvaliteter, herunder et godt indeklima i byggeriet. I administrationsbygningen betyder det for eksempel, at der er prioriteret ovenlysvinduer i stedet for kunstig belysning for at lukke så meget naturligt lys ind i bygningen som muligt.

 

-  Hjertekravene kræver en ekstra indsats at leve op til, fordi de ligger ud over kravene i Bygningsreglementet. Derfor har det været vigtigt at få indtænkt og prioriteret hjertekravene allerede fra projektstart siger Jørgen Lange, direktør i Ekolab, der har fungeret som bæredygtighedsleder og DGNB Auditør på RessourceCenter Vejle.

 

 
 
 
 
Visualisering_D.jpg

Visualisering af trappe til Formidlingsbroen

 
 
 
 

Skubber på den grønne omstilling

Medarbejderne kan efter planen sætte sig til rette bag skrivebordene i november 2022. RCV er delvist bygget med genbrugsmaterialer, overskudsmaterialer og cirkulære byggematerialer for netop at demonstrere, at affald er en ressource, der kan få et nyt liv. For netop at sikre den grønne tråd er det derfor helt naturligt, at Vejle Kommune også har ønsket, at inventaret får et grønt islæt, når det er muligt.

 

- Når man først har skabt de bæredygtige rammer, så skal indretningen naturligvis også følge med. Samtidig skal vi sikre, at vi skaber en moderne arbejdsplads med en høj grad af komfort og fokus på æstetik. Derfor arbejder vi med at kombinere genbrugsmøbler med nye møbler, der har en stærk miljøprofil, siger Mette Nymann, partner i Loop Architects.

 

Med præcertificeringen i hus er en vigtig grøn milepæl rundet, og der er lagt et solidt fundament for det videre arbejde frem mod den endelige DGNB-certificering.

 

De 10 principper for RessourceCenter Vejle

 
 
 
 
Kontaktinformation

-       Søren Peschardt, formand for Klima-, Natur- & Miljøudvalget, tlf.: 24 42 58 87

-       Jonas Langer Flyvholm, projektchef, Vejle Kommune, tlf. 20 59 71 73